Икономист: Купете коледните подаръци през ноември

Цените ще се вдигат заради световния срив на веригите на доставки

Икономист: Купете коледните подаръци през ноември | StandartNews.com

Руснаците трябва да купуват подаръци за Нова година предварително - още през ноември. Това е съветът на икономиста Никита Масленников , ръководител на отдел "Финанси и икономика" в Института за съвременно развитие, пише Ura.ru.

Специалистът смята, че по този въпрос хората трябва да се погрижат предварително, поради перспективата за вдигане на цените до края на годината. „Ако трябва да купите нехранителни продукти - домакинска и компютърна техника, джаджи, препоръчително е да го направите сега. Защото през декември може да има доста сериозен скок в цените “, предупреди той. Масленников добави още, че сега е моментът да си купим дрехи и обувки за зимата.

Масленников обясни, че нехранителните стоки има риск да поскъпват заради скъсването на веригите за доставки. И сега е невъзможно да се предвиди дали ще успеят да се възстановят преди края на годината.

По-рано Росстат заключи, че инфлацията през октомври се е ускорила до 8,13% на годишна база. От началото на годината цените са се повишили с 6,49 процента. Цената на стоките и услугите, взети предвид при изчислението, се е увеличила през октомври с 1,11 на сто спрямо септември. Най-вече поскъпнаха хранителните продукти. Стойността им нараства с 10,89 процента на годишна база. Поскъпването на нехранителните стоки е с 8,17 на сто.

Според анализатори годишната инфлация в Русия ще се ускори през ноември до 8,02 процента. Това ще бъде най-високата цифра от повече от пет години - от февруари 2016 г. Основните причини ще бъдат ниската реколта от плодове и зеленчуци, ситуацията на световните пазари и неработните дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай