Икономист: Инфлацията скоро ще стане двуцифрена

Доходите не могат да догонят увеличението на цените, каза Пламен Иванов

Икономист: Инфлацията скоро ще стане двуцифрена | StandartNews.com

Инфлацията в България със сигурност ще прехвърли двуцифрено измерение, и то съвсем скоро. Това прогнозира пред Bulgaria ON AIR икономистът д-р Пламен Иванов.

Според него цените не се променят от процента инфлация, а заради условията на пазара, политическата нестабилност и пандемията.

Малко преди края на годината инфлацията удари нов рекорд от 7,3%, показват данните на Националния статистически институт.

"Ръстът на цените го виждаме всички по всички сектори и навсякъде“, коментира икономистът.

По думите му тази цифра „е донякъде ориентировъчна“, вземат се данни от ноември, но цените растат през декември, а се очаква ръст и през януари.

„Очакваме последващ ръст на електроенергията. Очакваме последващ ръст на цените", каза Иванов, който е категоричен, че това ще се усети „абсолютно навсякъде“.

Той обърна внимание, че доходите не могат да догонят увеличението на цените.

"Темповете на растеж са високи и отражението върху покупателната способност е много тежко. 2022 година трябва да бъде под мотото "Давайте вече да поработим". 2021 година мина в приказки. Сега вече трябва да бъде година на работа“, е мнението на икономиста.

Той смята, че новата власт няма да има комфорта на първите сто дни и на положителното отражение от спечелените избори, защото "веднага дойде промяната на цената, проблемът с неприетия бюджет и започнаха атаки от всякакви източници".

„Регулаторите трябва да започнат да функционират. Тогава лека-полека ще ограничим инфлацията“, заяви Иванов.

Икономистът е на мнение, че в края на лятото и през есента ще има нормализиране на инфлацията.

Според него взетото решение за мораториума срещу поскъпването на тока и парното от 1 януари е правилно, още повече, че е за определен срок.

Пламен Иванов се надява, че през това време ще се преосмисли методологията и след това ще трябва да се формира цената. „В никакъв случай това не означава, че цената ще бъде по-малка, или цената, която е в момента, може да е вярна", посочи той, но изрази надежда, че този, който ще я постави, ще понесе отговорност.

Икономистът обърна внимание, че увеличението на цените няма да спре сега, а ще продължи през март-април.

"Това, че нямаме бюджет в началото на 2022 г., не е фактор – екипът на финансовото министерство не е нов, така че е формално кога точно ще бъде приет и за какво точно ще бъдат разпределени средствата. Това не е фактор, който да промени нещо драстично", убеден е Иванов.

Той изтъкна, че е необходимо съкращаване на държавната администрация, защото страната ни има нужда от драстични реформи – увеличаване на онлайн услугите и подновяване на администрацията.

"Основните предизвикателства са оптимизация на разходите, намаляване на бюрокрацията и реформа в разпределението на целевите ресурси. Притеснява ме, че на колкото и да се осигурявате цял живот, в един момент ще получавате едно и също като пенсия след години. Това не отговаря на модела. Явно е, че моделът трябва да се обнови. Притеснението, че няма да има пари за пенсии, не е реално", категоричен е той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай