Иде ли времето на втория Илон Мъск

Тревър Милтън направи сделка с General Motors, но ако се забави с производството- чака го съдбата на Делориан

Иде ли времето на втория Илон Мъск | StandartNews.com
  • Наричат Nikola убиец на Тесла заради по-икономичните и по-евтини електрически камиони
  • Тревър Милтън направи сделка с General Motors, но ако се забави с производството- чака го съдбата на Делориан

Макар Илон Мъск да преживя един от най-лошите си периоди, когато на борсата загуби близо 10 милиарда долара за ден, все пак акциите на компанията му за автомобили - Тесла, тази година правят изумителен възход с почти 400%. В същото време друг производител, кръстен също на изобретателя Никола Тесла, набира скорост и от стартъп за производство на електрически камиони се превърна в новата изгряваща звезда в автомобилната индустрия.
От началото на юни, след първичното публично предлагане на акциите, капитализацията на Nikola сега е 14 милиарда долара - повече от Ford и Fiat-Chrysler, които са марки с дълга история. Въпреки че Nikola все още не е пуснал нито една кола, основателят и главният изпълнителен директор на компанията Тревър Милтън вече е известен като "вторият Илон Мъск", а Nikola - като "Убиецът на Тесла". И този път това е доста сериозно, защото никой конкурент на Мъск досега не се е радвал на такава популярност и любов на инвеститорите.

Самоукият мормон

Основателят на Nikola Тревър Милтън е още по-странен човеак и от Илон Мъск. Дори годината на неговото раждане не е известна със сигурност: според някои данни той е роден през 1981 г., според други - през 1982 г. Милтън е от семейство на мормони - има три сестри и брат. Бъдещият бизнесмен получи религиозно образование и веднага след училище прекара година и половина на мисионерско пътуване до Бразилия. За разлика от Мъск, Милтън никога не завършва щатския колеж в Юта, а напуска след първия семестър. Подобно на Илон, той влага пари за електрически автомобили, след като продава първия си успешен бизнес проект.
През 2014 г. "Уъртингтън Индъстрис" купува 80 процента от компанията му dHybrid Systems, която се занимава с производство на складови съоръжения за втечнен и компресиран природен газ. С течение на времето по-голямата част от печалбите му идват от - dHybrid Systems, нова технология, която прехвърля двигателите на тежки камиони за работа с природен газ. Това дава преимущество, защото всеки километър от пътя е по-евтин, а вредните емисии са по-малко.
Камиони, работещи с газ, се предлагат от много европейски производители, а руският Kamaz дори участва с газовия камион в състезанията. Но Милтън искаше повече и затова основа през 2014 г. "Моторната компания" в Солт Лейк Сити, столицата на Юта, с една цел - да стане Тесла в света на камионите. Още повече, че Милтън никога не е крил любовта си към този производител на електрически автомобили.
"Аз съм фен на Тесла от шест години. През годините имах два Model S, после Ягуар I-Pace", припомня си Милтън.

Златна мина

За разлика от компанията на Мъск, обаче Милтън се насочва към електрическите камиони, тъй като "те могат да направят повече пари". Причината е, че маржът в този бизнес е по-висок. Теглото на товарния автомобил обаче е от решаващо значение за цената на транспорта. Затова и голямото тегло на батериите винаги е било ограничител за развитието на електрически камиони - те не могат да носят същото количество товари, както дизелови автомобили. Но Милтън намери решение на проблема.
Nikola не съхранява електричество, а го произвежда на борда. В допълнение към електромотор, камионите на компанията са оборудвани с така наречените горивни клетки - електрохимично устройство, в клетките на което се осъществява химическа реакция между водород и кислород. В процеса на реакция се произвежда постоянен ток и се синтезира вода, която след това просто се излива на пътя. Кислород за реакцията се източва от въздуха и се охлажда до ниски температури водород под високо налягане и се съхранява в резервоари.
Технологията е известна и има много предимства - по-ниската маса, голяма скорост на зареждане - резервоарът се пълни с водород в рамките на 3-5 минути. Има обаче и съществени недостатъци като липсата на инфраструктура, и високата цена.
Местата за водородно зареждане са много малко по света. Например, в Калифорния, през май 2019 имаше едва 41 станции за зареждане с водород. Милтън решава да следва пътя на Мъск и да поеме изграждането на инфраструктурата. Той каза, че в близко бъдеще 700 бензиностанции ще бъдат построени в САЩ. В допълнение, Nikola ще произвежда екологично чист водород, килограм от който струва по-малко от четири долара, което е по-евтино от дизел. Милтън вярва, че в близко бъдеще цената ще падне под три или дори два долара на килограм.
Нещо повече, Милтън намери начин да направи самия товарен автомобил по-евтин, като се обедини с партньор, който вече има готови части.

Атаката на Мъск

Докато в началото Милтън боготвореше Илон Мъск, днес отношенията между двамата са в противоположна посока. Промяната дойде още през 2017 г., когато Тесла представи своя прототип електрически камион, наречен Semi, който силно наподобяваше този на One. Месеци по-късно Мълтън заведе дело срещу Тесла за два милиарда долара за плагиатство. Компанията на Мъск отговори с насрещно дело, което оспорва патента за вратата на товарния автомобил.
Следващият кръг на конфронтацията бе премиерата през февруари 2020 г. на товарния автомобил Nikola Badger - директен конкурент Tesla Cybertruck. Според създателите, Badger е по-мощен, с по-дълъг обхват, способен да превозва повече товари и да тегли по-тежки ремаркета. Но засега всичко това е само на думи.
Както и обещанието, че тестването на камиони се очаква да започне до края на годината, а през 2022 г. първите бройки ще излязат за продажба. Те обаче не са с горивни клетки, а с батерии, които според Милтън са "революционни - с по-малко тегло и по-голям капацитет". А камионите с горивни клетки се чакат поне до 2024 година.
Докато всички се питат, ще успее ли Милтън, една позитивна новина засили акциите на компанията му. Става дума за новото обединение между General Motors и Nikola за пикапа Nikola Badger. Партньорството стана факт, след като GM придоби дял от 11% от стартъпа на Милтън, който в замяна получи капитал от 2 милиарда долара, обявиха компаниите в общо съобщение. GM също ще получи правото да номинира един директор в борда на Nikola, пише CNN Business. Това изстреля търговията с акции над нивото от 50 долара, което бележи ръст в цената с повече от 40%.
GM вече има електрически пикапи и джипове, които все повече се приближават до производството, включително GMC Hummer EV и Cadillac Lyriq. Пикапът Badger ще сподели по-голямата част от инженеринга си с тези превозни средства.
Badger ще се предлага през 2022 година, докато първите електрически камиони на GM се очакват в края на следващата година.

Приятелски огън

Новината за приближаването на електрическите пикапи до производство обаче беше помрачена от изказвания на бивши акционери в компанията Nikola Motor, разработваща транспортните автомобили. Един от тях заяви, че Тревър Милтън е мошеник, както и че рекламата на фирмата е изградена на лъжи. Обвиненията дори бяха използвани в анализа на Hindenburg Research, която публикува доклад за машинациите на Nikola на собствения си сайт.
От публикацията става ясно, че Милтън е назначил брат си Травис за ръководител на подразделението за производството на водород, въпреки че той няма нито нужната квалификация, нито опит в тази сфера. Освен това, рекламата на новата марка е изградена на лъжи. Пример за това е камионът Nikola One, обявен за иновационно транспортно средство. Той обаче не може да се движи самостоятелно и за снимките на рекламното видео се е наложило да бъде пуснат по наклон, за да се създаде ефект на движение.
От Hindenburg Research определят като "лъжливи" твърденията на Милтън, че компанията му е успяла да намали стойността на производството на водород с 81 процента в сравнение с аналозите. В действителност Nikola дори не е започнала да произвежда водород. Лъжа били и твърденията, че основите компоненти на камионите са разработка на компанията. Всъщност, те са купени от външни доставчици, а във видеото са покрити с изолираща лента.
Бившият акционер коментира и подписаното наскоро споразумение за стратегическо партньорство между Nikola Motor и General Motors. То щяло да помогне само на компанията на Милтън, тъй като тя ще получи достъп до технологиите на един от големите автомобилни концерни.
След обвиненията в мошеничество акциите паднаха с 11%. Но все още капитализацията на компанията е два пъти по-голяма от тази, например, на Renault.
Премиерата на "живата" електрическа кола беше насрочена за септември 2020 г., но поради пандемията на коронавируса перспективите кога това ще се случи, са повече от неясни. Не се отвори и обещаното за есента приемане на поръчки за колата. Няма и цени. Милтън обаче твърди, че има предварителни поръчки за камиони от корпоративни клиенти на стойност 10 милиарда долара през онлайн магазина на Amazon.
Ако обаче камионите му се забавят, тировете бързо ще се пренасочат - DAF, Daimler, Kenworth, Тойота и Волво работят върху електрически возила, а някои от тях - с горивни клетки. Така че, ако Милтън не оправдае очакванията през следващата година, ще повтори не успеха на Илон Мъск, а провала на Джон Делориан. Визионерът, наричан Стийв Джоб на 70-те години на 20 век, който така и не направи идеалния си спортен автомобил.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай