И в Корфу големите хотели затворени

Опашките на границата с южната ни съседка не намаляват през уикенда

И в Корфу големите хотели затворени | StandartNews.com

За сметка на безпрепятственото пътуване до българското Черноморие, сложното преминаване през гръцката граница и множеството изисвания отказаха доста хора от беломорските плажове. Oт влизaщитe пътници ce изиcквaт както PСR тecтoвe, нaпрaвeни дo 72 чaca прeди приcтигaнeто, така и предварително заявен по интернет QR код за преминаване. В това число - гръцки граждани, чужденци с документи за работа в Гърция, собственици на имоти. За деца до 10-годишна възраст тест не се изисква. Той трябвa дa e нaпрaвeн в cтрaнaтa нa прoизхoд, a нe в Гърция. Всичко това означава допълнителен разход за почивката, както и редене за тестове, а пък и бъркането в носа и гърлото не е особено приятно. Опашките на границата с южната ни съседка не намаляват през уикенда - дали заради бавното проверяване на всеки QR код, заради повторните тестове, които се правят на място на избрани пътници, или пък заради новите правила за връчване на фишове от КАТ.
След като изпълних успешно всички изисквания, се насочвам към остров Корфу. Колкото по на юг пътувах, толкова по-малко български автомобили се срещаха по гръцките пътища. На ферибота не можеш да се качиш без попълнена декларация с адреса, на който ще отседнеш. Изискват дезифенкант и маска.
На острова много от големите хотели и комплекси бяха затворени, а по плажовете бяха основно с местни хора. За сметка на това популярните забележителности бяха пълни с туристи, най-вече англичани. Не бих казала, че някъде се спазваше определената дистанция, но персоналът носеше маски и ръкавици по всяко време, дори и при температура над 30 градуса.
Забраната за работа на ресторанти и места за забавления от 00.00 ч до 07.00 часа се спазваше, а отношението на гърците към туристите, както и преди пандемията, беше отлично. Дори заради по-малкия брой гости се обръщаше още по-специално внимание на всеки. Сякаш се радваха, че си избрал техния остров в тези времена на пандемия.
Населението на Корфу е 105 000 души, а смъртният случай от COVID-19 към средата на август бе само един. Много туристически уебсайтове като forbes, посочват острова като една от най-безопасните ваканционни дестинации в целия свят за 2020 г. Гръцката държава предприе навреме всички необходими мерки, за да предотврати разпространението на вируса. Въпреки добрите отзиви, приходите от международен туризъм бяха едва 678 млн. евро към края на юни 2020 г. Това е спад от 87.5% спрямо миналата година, когато сумата е 5.413 млрд. евро.
На родното Черноморие ситуацията не се различава особено. Летовници разказват, че плажовете се пълнят предимно през уикендите, и то най-вече с местни хора. Спадът на приходите е рекорден и единствено къщите за гости и семейните хотели на юг по морето са заети.
Според проф. Стоян Маринов, член на Управителния съвет на Варненската туристическа камара, ако миналата година на нашето Черноморие сме посрещнали 3 млн. туристи и сме реализирали 17 млн. нощувки, то тази година - ако прогнозата за 70% спад в туризма се реализира, ще загубим 2,1 млн. туристи и 12 млн. нощувки, както и 840 млн. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай