И малки фирми в проектите по "Три морета"

Бизнесът е ключов играч в инициативата, каза президентът Румен Радев

И малки фирми в проектите по "Три морета" | StandartNews.com

Малки и средни фирми трябва да имат възможност за участие в проектите по инициативата „Три морета”. Това каза служебният министър на икономиката Кирил Петков на мини-конференция, посветена на възможностите за финансиране от Инвестиционния фонд "Три морета" (3SIIF).

ВИЖ ОЩЕ: За СТАНДАРТ: Фондът "Три морета" с разяснения за проекти

Домакин на онлайн форума, който е подготовка за голямата среща на върха през юли в София, е Българската банка за развитие. В него участват президентът Румен Радев, Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика, Петър Иванов, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара в България, представители на Инвестиционния фонд "Три морета" и на Amber  Infrastructure Group, Инвестиционен съветник на 3SIIF, както и един от ключовите инвеститори в 3SIIF – Полската национална банка за развитие Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK).

Бизнесът е ключовият играч в инициативата „Три морета”, заяви президентът Румен Радев, откривайки форума. Инициативата „Три морета” е за  подобряване на свързаността в транспорта, енергетиката и дигитализацията, подчерта Радев и каза, че зад това стои голяма цел – подобряване на стандарта на живот на хората в 12-те държави, които участват в инициативата.

Българската и гръцката граница се пресичат от енергийни проекти. Имаме газов интерконектор, железопътна и дигитална свързаност, сега можем да се възползваме от гръцките терминали, каза Радев. И подчерта, че разширяването по инициативата не е само географско, а в редица сфери на живота.

Наш приоритет трябва да бъде мисълта за 20-30 години напред, каза още Радев. И допълни: „Предстои ни да работим с младите хора с иновативно мислене.”.

Радев призова за интелигентна свързаност, която да мобилизира целия човешки потенциал. Ключът към успеха е да обединим усилия като политически лидери, за да създадем връзки между бизнеса и неправителствените организации, заяви още държавният глава. И подчерта, че трябва да се подсилят връзките със стратегическите партньори – ЕС, Германия и САЩ. Ако мобилизираме нашия потенциал, можем да приложим много бързо приоритетите на инициативата. Сега е времето да действаме, обобщи Радев.

 БЕАТА ДАШИНСКА-МУЗИЧКА, Председател на Надзорния съвет на Инвестиционния фонд "Три морета"

Молбата ми към всички участници в срещата на върха по инициативата „Три морета” е говорете с малките и средни предприятия във вашите държави, разберете коя инфраструктура е важна за тях, кои биха могли да бъдат партньорите им в други държави. Нека срещата на върха не е само една конференция, а реално създаване на бизнес връзки и потенциални общи бизнес инициативи. Бизнесът е на първо място, категорично заяви министър Кирил Петков. И се обърна с апел към Българската агенция за инвестиции и към Агенцията за малки и средни предприятия: „Моля, говорете с бизнеса, кои фирми искат да участват.”

ДЖО ФИЛИПС, Директор – инвестиции на  Инвестиционния фонд "Три морета", Амбър Инфрастръкчър

Петков съобщи, че 22% от населението на ЕС е включено в инициативата „Три морета”. В нея младите, науката, бизнес инициативите си подават ръка. Ако имаме големи иновативни фирми от ключови държави, това е залог за най-висока възвръщаемост, каза икономическият министър. И настоя да се насърчава износът с висока добавена стойност.

89 са приоритетните проекти на 12-те държави досега. Те са обща стойност 85 милиарда евро, каза Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика. Инвестициите, предвидени по инициативата „Три морета”, вече са за над 1 трилион евро. Инвеститорите досега са Полската банка за развитие, банка от Румъния и банки от още 7 държави. Търсят се и инвестиции от частния сектор, каза Георгиев

12% от проектите са или приключени или активно действащи, 62 на сто от тях предстои да бъдат активизирани.  Най-много са проектите,свързани с транспорта, на второ място е енергетиката, около 20% са проектите в дигиталната сфера.

Румения, Чехия и България са най-активни в създаването на групови проекти между няколко държави.

Сред препоръките за бъдещите действия на Инвестиционния фонд „Три морета” са увеличаване темпа и въздействието на първите проекти. Колкото по привлекателни и успешни са, толкова повече нови партньори ще привлече инициативата, каза Георгиев.

На пръв поглед Германия и Италия не участват толкова активно, ако те участват, както и ЕС като цяло, това би могло да подобри перспективите пред инициативата, допълни топ икономистът.

Най-важният въпрос е как да се допълва финансирането - европейско, национално и това по инициативата. Защо да не помислим за обединим всички планове за възстановяване – свързаност със зеления пакт на ЕС, каза главният икономист на ББР Илия Лингорски. Защо да не помислим за десетата годишната на фонда той да е станал утвърдено име в региона, категоричен бе той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай