Huawei стартира производство на свои процесори

Новото предприятие ще бъде открито в Шанхай и няма да използва американски технологии

Huawei стартира производство на свои процесори | StandartNews.com

Телекомуникационна компания Huawei (Хуауей) ще открие собствена фабрика за производство на процесори, съобщава "Файненшъл таймс".

Източници твърдят, че новото предприятие ще бъде открито в Шанхай и няма да използва американски технологии. Производството ще позволи на Huawei да се отърве от зависимостта си от чипове, произведени от САЩ, и да осигури доставката на необходимите компоненти, въпреки ограниченията от тази държава.

Планирано е първоначално предприятието да проведе експерименти за производството на 45-нанометрови чипове (световните лидери в тази област започнаха да използват тази технология преди 15 години). Huawei обаче възнамерява да започне да произвежда по-усъвършенствани 28 nm чипове до края на 2021 г. и 20 nm чипове, които могат да се използват в повечето 5G устройства на компанията до края на 2022 г.

На 17 август Министерството на търговията на САЩ наложи ограничения на 38 дъщерни дружества на Huawei за достъп до продукти, произведени с помощта на американски технологии и софтуер. Ограниченията, по-специално, се отнасят до достъпа до чужди чипове, произведени по американска технология.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай