Губим шведките за другото лято

4% е спадът на туристи от ЕС, отчете туристическият бранш

Губим шведките  за другото лято | StandartNews.com

Един от най-големите спадове на туристите това лято е било от ЕС и от скандинавските страни, а прогнозите за следващото лято са за още по-малко шведки.  

Браншът отчете близо 4% спад на туристите от Европейския съюз. Според Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти България продължава да губи и други типични пазари – Германия и Русия, съобщава Petel. Компаниите искат по-целенасочена реклама, за да бъдат привличани повече туристи за по-дълги екскурзии.

Общият спад на всички видове туризъм у нас е 2%, показват данните на Министерството на туризма.

Байко Байков, председател на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, заяви, че спадът в по-голяма степен се дължи на пътуванията на туристи от Европейския съюз. Това е изключително тревожно, половин милион по-малко нощувки са регистрирани от граждани на ЕС, добави туй.

В същото време съседите около нас нарастват своя туристически бизнес с около 6 и 8%, каза Байков.

От бизнеса отчитат все по-голямо нарастване на т.нар парти туризъм по черноморието, който съкращава чартърния сезон и продължителността на почивките.

Според Димитър Попов от Асоциация на българските туроператори и туристически агенти каза, че и София е на път да се превърне в парти дестинация.

Любомир Попйорданов,който е председател на Българска асоциация на алтернативния туризъм пък каза, че туризмът в България е възможен в над 60% от територията на страната и не бива само върху курортите да се фокусира цялата енергия.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай