“Градус” успешно лавира в кризата

Компанията е запазила позиците си в Европа

“Градус” успешно лавира в кризата | StandartNews.com
  • Компанията е запазила позиците си в Европа

Най-големият производителят на пилешко месо у нас - Градус АД, успява да преструктурира продажби и разходите си така, че отчита добри показатели за полугодието.
Компанията отчита лек спад на продажбите и печалбата на консолидирана база към края на юни, според отчетът на дружеството, публикуван чрез Фондовата борса в София.
Компанията е успяла да увеличи продажбите си на вътрешния пазар за сметка на намалени продажбите в трети страни. В същото време е запазила стабилни операциите си в Европа на фона на пандемията, която доведе до блокиране на световната икономика с цел ограничаване разпространението на вируса.
Нетната консолидирана печалба на "Градус се понижава до 13,704 млн. лева за периода април-юни спрямо 15,698 млн. лева за същия период година по-рано, посочват от компанията.  
Приходите от продажба на готова продукция се свиват със само 1% на годишна база, докато тези от стоки - с 30 на сто, но спадът е продиктуван от по-активните сделки със слънчоглед през първата половина на 2019 г. Приходите от продажба на услуги на дружеството нарастват с 21,4%.
Продажбите на вътрешния пазар на "Градус" се увеличават с 32% на годишна база към края на юни до 55,269 млн. лева от 41,786 млн. лева.

В Европа е отчетен ръст от 1%
докато продажбите в трети страни спадат с 57 на сто до 14,482 млн. лева от 33,887 млн. лева.
Така общите продажби на дружеството през второто тримесечие се понижават с 9 на сто до 78,699 млн. лева от 86,475 млн. лева година по-рано.
Компанията успява да свие и разходите на фона на спадналите приходи. Разходите за дейността намаляват с 9 процента до 74,88 млн. лева от 82,428 млн. лева година по-рано.
Намаляват разходите за суровини и материали, както и за външни услуги, но се увеличават разходите за персонал и амортизации.
Дружеството посочва в междинния доклад за дейността си, че заради ефектите от коронавируса и спада на цените на пилешкото месо на европейския пазар няма да изпълни прогнозите си за ръст на продажбите, но очаква да запази обемите от 2019 г. Цел, която за много от другите компании вече изглежда напълно нереалистична.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай