Горанов с нови помощи за бизнеса

Шест инструмента за подпомагане на компаниите представи министърът

Горанов с нови помощи за бизнеса | StandartNews.com

Финансовите инструменти за подпомагане на бизнеса, особено на малките и средни фирми, представи ресорният министър Владислав Горанов на брифинг в МС. Целта на мерките е преодоляване на икономическата криза в резултат на пандемията от коронавирус.

Чрез презентация, министърът информира за всички възможности за кредити.

"Адаптирали сме към периода на кризата над 4,5 млн ресурс за малкия и среден бизнес и самонаетите лица. Първата мярка е свързана със стартирането през ББР на безлихвените кредити за хората, лишени от възможността да полагат труд по време на пандемията. Физическите лица са в неплатен отпуск, трябва да имат поне 5 работни дни в месец март, за да имат право да кандидатстват, 12 банки партньори има до момента".  Кредитите ще са до 4500 лв. с възможностда 5 годишно изплащане. Хората няма да дължат такси и комисиони.

 "Самоосигуряващите се с 20 % спад на доходите за първото тримесечие на 2020 спрямо същия период на 2019 г. или прекратилите дейност в неплатен отпуск имат право да кандидатстват за безлихвени кредити до 4500 лв, с до 24 месеца гратисен период, срок за издължаване до 5 години. Вноските ще се определят между двете страни, потребителите не дължат такси, имат право предсрочно да го погасят, до края на 2020 г. е срока", обясни Горанов.

Вторият инструмент е кредити за осигуряване на ликвидност към малките и средните предприятия. Те ще имат възможност за до 300 000 лв необезпечени оборотни кредити. „Портфейлът кредити, който очакваме може да достигне 2 млрд. Изискванията са спад на оборота за първото тримесечие на 2020, наличие на вземания от клиенти, неразплатени към доставчици след 1 март, общо намаление на броя на заетите лица, срокът за кандидатстване е до края на 2020 г.", каза Горанов.

 "През евроинвестиционния фонд и чрез ОББ, Прокредит и Уникредит могат да се отпускат кредити до 3,6 млн за задължения, възникнали преди не повече от 60 дни, за подпомагане на средно големи и малки предприятия.", съобщи третия инструмент Горанов.

"Микрокредити до 50 хил лева за малки и средни предприятия през Фонда на фондовете, с гратисен период и лихвена субсидия чрез "Сис кредит" и "Микрофонд", до 24 месеца гратисен период. Работим за превръщането на този инструмент за такъв в безлихвен кредити", каза още Горанов.

Петият инструмент е за капитал и инвестиции. Той е за компании с потенциал да подпомогнат и възстановят икономиката. От него могат да се възползват около 400 фирми – иновативни предприятия. Инвестициите са средно около 800 хил. евро.

"Чрез фондовете за градско развитие ще бъдат подпомогнати дейности, които не са банкируеми. Бенефициенти са общини, публични и частни партньорства и предприятия, засегнати от кризата”, каза още Владислав Горанов. И допълни, че тази мярка е особено подходяща за двата най-засегнати сектора – туризъм и транспорт.

Както виждате осигурените инструменти да в порядъка на милиарди, обобщи финансовият министър. Ведомството му ще направи разяснителни клипове, които медиите да излъчват. Премиерът Бойко Борисов поиска на медиите, които също са бизнеспредприятия, да се заплаща за тази разяснителната кампания.

Всички тези мерки са от парите, които имаме, от мазнинката, която си натрупахме, каза Борисов. Той припомни, че парламентът даде възможност на кабинета да тегли кредит до 10 милиарда лева. Не сме го направили още, заяви премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай