Гонят служителите на Астрал Холидейз след фалита

Дружеството беше партньор на „Томас Кук” за България

Гонят служителите на Астрал Холидейз след фалита | StandartNews.com

Всички служители на „Астрал Холидейз” ще бъдат съкратени, след като голямата българска туристическа агенция обяви фалит. Това стана ясно от изявление днес на изпълнителния директор на обявилия несъстоятелност туроператор Христо Гълбачев.

Ефектът на доминото след случая с „Томас Кук” повлия и върху нас, обяви той на брифинг в Министерството на туризма.

Дружеството беше партньор на „Томас Кук” за България, а след краха на британската компания много анализатори предричаха криза и за целия сектор в страната. Самият Гълбачев предпочете да не коментира в подробности причините за несъстоятелността на „Астрал Холидейз”.

Така основен акцент на брифинга беше направеното до момента, като и той, и ресорният министър Николина Ангелкова, и директорът на застрахователя „Уника” Николай Генчев бяха категорични, че няма да има ощетени туристи, които да се наложи да бъдат спасявани след провал на почивките им в чужбина.

„Най-важното е, че успяхме веднага след 23 септември да си платим чартърите до Анталия и Гърция, прибрахме всички клиенти, приключихме чартърите, разплатихме се за бъдещите пътувания. След 25-26 септември ограничихме българските клиенти. Целта беше да си платим за клиентите, които бяха в Анталия и Гърция с много чартъри. Щетата (ако това не е било направено) щеше да е над 1 млн.”, обясни Гълбачев. По думите му дупката е можела да достигне и двойно на този размер, ако несъстоятелността е била в началото на сезона.

Няма турист и клиент на „Астрал Холидейз”, който да е на почивка или екскурзия в България и чужбина и да е оставен на улицата, всички започнати почивки на 51 души са платени напълно – и като транспорт, и като хотел, и като трансфер, подчерта изпълнителният директор на дружеството. Платено е напълно и за пътуващите утре 10 души.

По отношение на останалите под 200 човека, които са за други дати, Гълбачев посочи, че пътуващите трябва да се свържат с фирмата, за да стане ясно дали пътуването ще се състои по план или ще се наложи спешно да заведат претенция към застрахователя на туроператора – „Уника”. Покритието на полицата е в размер на 700 000 лв.

„По вътрешна информация от счетоводството и финансите, претенциите ще са в размер на по-малко от половината сума”, отбеляза Христо Гълбачев, като отбеляза, че така няма вероятност да има неудовлетворени претенции. „Възнамеряваме максимално бързо да удовлетворим клиентите”, заяви Николай Генчев от „Уника”.

По думите му целта е веднага след като си получат парите, хората да имат възможност да пътуват на предварително определените дати.

Туристическият министър Николина Ангелкова подчерта на няколко пъти, че в случая на „Астрал Холидейз” всички изисквания по закон са спазени. Министерството е получило и списък с пътуващите по дестинации, като ще следи дали се изпълняват ангажиментите към тях.

Ще фалират ли и други български туроператори заради „Томас Кук”?  „Нямам информация за други туроператори в сложно състояние”, отговори Ангелкова, като единствено посъветва туристите да следят онлайн регистъра на фирмите в бранша, където е оказано дали съответната компания има валидна застраховка в случай на прекратяване на дейността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай