Голямото завръщане на вината ни в Русия

Наши еликсири печелят медали в Сан Франциско, готвим пробив на пазарите в Япония и Южна Корея

Голямото завръщане на вината ни в Русия | StandartNews.com
  • Наши еликсири печелят медали в Сан Франциско, готвим пробив на пазарите в Япония и Южна Корея

Готви се голямото завръщане на български вина в Русия. Преди години пазарът там бе номер 1 за родните еликсири и до 2014 г. около половината от винения ни експорт отиваше към Федерацията. След това редица обективни и субективни фактори, сред които кризата в Украйна, сринаха драстично износа на избите.

ВИЖ ОЩЕ: Красимир Коев: Българско вино за 7 лева взе "Оскар"

Сега обаче се прави нов опит качествените български вина да се върнат в Русия. Това съобщи за „Стандарт“ Галина Нифору, председател на Българската асоциация на износителите на вино. „Подготвяме проект на много високо ниво, имаме стабилни партньори от руска страна. Надяваме се до половин година да влезем на пазарите в цяла Русия. У нас живеят близо 500 000 руснаци, които познават вкуса на хубавото българско вино. Те го търсят и в родината си, но за съжаление не могат да го намерят там, защото в момента се изнася некачествена и много евтина продукция. Сега подготвяме внос на различни цени – евтините по 1,50 евро ще бъдат като ракета носител, защото руснаците са свикнали на тях. Но ще има и по-скъпи – между 3 и 5 евро, както и още по-висок клас – по 10 евро. Но е нужно време, за да се наложим на необятния пазар“, обясни Галина Нифору.
Много работа е нужна и да се възстанови репутацията на българските вина. Според бранша, имиджът ни е пострадал през 90-те години на миналия век. Тогава на търговците са се показвали мостри с отлично качество, а после се е доставяло съвсем друго вино. Така на България е започнало да се гледа като на производител на евтини и нискокачествени стоки.
„Ще изнасяме само проверени вина, без никакъв компромис с качеството, за да издигнем отново репутацията на България като производител“, категорична е Нифору.
Там българските вина ще срещнат сериозната конкуренция на Франция, Испания, Италия, които могат да си позволят да продават евтино, макар и с високо качество. Там работят кооперативи, които осигуряват евтина суровина, а имиджът им на световни винопроизводители помага за търсенето. Чили също продава добре, а на пето място на руския пазар се нарежда Грузия, която е успяла да наложи високи цени на вината си по цял свят, рекламирани като произвеждани по древна технология.
Проектът на Асоциацията на износителите на вина предвижда да се направи кампания за популяризирането на бг производството с различни събития, които включват турове на руски партньори и журналисти по родните изби. Асоциацията ще търси подпомагане по Националната програма за лозаро-винарския сектор, в която има мярка за популяризиране на виното ни в трети страни.
Освен в Русия, сдружението работи и по налагането на вината ни на най-големия пазар в света – САЩ, който се оценява на 35 милиарда долара. Въпреки традициите си в производството, страната е отворена за вносни продукти, като там влизат 3,3 млн. хектолитра годишно от цял свят, по данни на българската служба по търговско-икономически въпроси във Вашингтон. Нашите вина се приемат добре, след 3-годишна работа по проекта на Асоциацията, избите ни са започнали да изнасят. А две от вината ни от сортовете сира и шардоне са спечелили златен и сребърен медал в последното издание на най-престижния винен конкурс в САЩ -  в Сан Франциско, Калифорния.
Браншовата организация е спечелила и проект с изцяло европейско финансиране, чрез който ще пробива на пазарите в Китай, Япония и Южна Корея.
„Българските изби си мислят, че е досатъчно само да отидат на международно изложение, да намерят партньор и да започнат веднага износ. Това обаче не е така – трябва много работа, трябва да се научат първо да дават, а после да получават“, казва председателят на браншовата организация Галина Нифору.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай