Газът поскъпва с 10%, парно и ток остават същите

Газът струва 24,72 лв. за мегаватчас при цена през септември от 22,46 лв.

Газът поскъпва с 10%, парно и ток остават същите | StandartNews.com

От днес, 1 октомври, газът струва 24,72 лв. за мегаватчас при цена през септември от 22,46 лв. Това е решила на закрито заседание днес Комисията за енергийно и водно регулиране. Ръстът е от 10%.

Независимо от увеличението на цената на природния газ, цената на електрическата и на топлинната енергия остават непроменени, съобщават от регулатора.

В утвърдената цена на природния газ от 24,72 лв. за мвтч са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ и компонента за компенсиране на разходи, покриваща разходите на "Булгаргаз" за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“.

В приетото от комисията решение е отчетена предложената на 1 октомври от "Булгаргаз" актуализирана цена на природния газ, в която е отразена постъпилата информация за пазарните индекси на европейските газови хъбове към 30.09.2020 г., за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари за септември 2020 г. на Европейската централна банка, както и за осреднените цени на алтернативните на природния газ горива /мазут със съдържание на сяра 1% и газьол със съдържание на сяра 0,1%, към 30.09.2020 г.

При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР отчита заявените прогнозни количества природен газ от внос за вътрешния пазар, променените условия по договора между "Булгаргаз" и "Газпром експорт" и усреднения валутен курс на БНБ на лева спрямо долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай