Газовият дефицит в ЕС не може да бъде избегнат

Трудности могат да възникнат в подаването на енергия за промишлеността, казва проф. Герхард Мангот

Газовият дефицит в ЕС не може да бъде избегнат | StandartNews.com
  • Трудности могат да възникнат в подаването на енергия за промишлеността, казва проф. Герхард Мангот
  • Проф. Герхард Мангот е водещ експерт по проблемите на енергийната сигурност и Източна Европа, политолог в университета в Инсбрук, Тирол. Съветник е в Австрийския институт за международна политика във Виена.

 

- Как оценявате обстановката на Европейския газов пазар? Цените рязко скочиха, оказа се, че дефицитът е огромен. Каква е причината?

- Образувал се е дефицит от 50 млрд. куб. м, който поставя под въпрос задоволяването на потреблението през предстоящата зима. Няколко са причините. Миналата зима температурите за дълъг период бяха необичайно ниски. Едновременно с това, производството на електроенергия от вятърните генератори през последните една - две години беше необичайно слабо заради безветрието и това принуди редица страни от ЕС да използват въглища и да посегнат на запасите от газ. Друга причина беше вдигането на цените на газа в Азия. Много доставчици, в т. ч. и от САЩ, пренасочиха своите продажби на втечнен газ от европейския пазар към Китай. По този начин те създадоха дефицит в ЕС. Това пък доведе до рязък скок на цените на газа в Европа.Някои журналисти считат, въпреки, че тезата им подлежи на съмнение, че Русия се въздържа от увеличаване на доставките в ЕС извън договорените количества, за да се ускори по този начин сертификацията на новия газопровод „Северен поток-2“.  Безспорно, с влизането му в експлоатация ще се създаде възможност за износ на допълнителни количества руски газ в ЕС и това би успокоило донякъде напрегнатата енергийна обстановка в Европа.

- Колко време ще отнеме сертификацията?

- Според моите предвиждания - няколко месеца. Но дори и чисто теоретически да допуснем, че СП-2 започне да подава газ още утре, той не би могъл изведнъж да запълни тази енергийна дупка. Първоначалните количества ще бъдат доста по-ниски от работния му капацитет заради пробната експлоатация, през която трябва да мине всеки нов газопровод.

- Няма ли други начини за увеличаване на доставките?

- Русия би могла да увеличи  обема по Ямалския газопровод, който минава по територията на Белорусия и Полша или по този, който минава по територията на Украйна. Но по понятни причини тя не е съгласна да увеличава транзита през Украйна извън рамките на договора с ФРГ, който изтича през 2024 година.

- Русия има ли въобще свободни количества газ за „извънпланови“ доставки?

- Също и по този въпрос има противоположни мнения. Някои казват, че тя самата в момента запълва своите хранилища с оглед на очакваната по-студена зима и няма свободни количества за износ. Други твърдят, че имала допълнителни обеми, които могла да даде на ЕС. Неотдавна самият Путин в едно свое изявление каза, че дал указание на Газпром да увеличи газовите доставки за ЕС свръх договорените обеми по дългосрочните договори. Ако може да се приеме, че го е казал сериозно, а не по политико-тактически съображения, то изводът е, че Газпром разполага с някакви допълнителни количества, които би могъл да изнесе в ЕС. Не зная дали в резултат на тези негови думи, но газовите хранилища в Германия, Холандия и Австрия са вече незле запълнени.

- Значи е настъпило раздвижване, а до какво равнище са запълнени?

- Още са под обичайното за сезона равнище, но доста по-добре в сравнение с преди няколко седмици.  Но дори и да бъдат запълнени изцяло, тази зима газовият дефицит в ЕС не може да бъде избегнат.

- Какви са прогнозите за цените догодина?

- Повечето анализатори считат, че свръхвисоките цени ще се задържат на това равнище до пролетта на следващата година.  Ако зимата бъде особено студена, могат да се вдигнат и още. Няма такъв експерт, който да прогнозира понижаване на цената през следващите седмици или месеци.

- В крайна сметка, има ли опасност тази зима в определен момент ЕС да остане без газ и нормално отопление?

- ЕК няма как да повлияе върху развитието на цените, те се формират на основата на търсенето и предлагането. Тя не може да повиши предлагането, но разреши на страните да компенсират на населението възникващите допълнителни разходи за отопление в резултат на повишените цени. Франция и Испания настояват ЕК да прекрати формирането на цената на електричеството, вземайки за основа цената на газта. По този начин цената на електричеството би се понижила и разходите за отопление няма така силно да натоварят отделните домакинства.

- Как това ще се отрази на страни като България и Австрия?

- Те най-вероятно няма да бъдат засегнати от газовата криза и дефицита в снабдяването с енергия за отопление на населението, тъй като имат дългосрочни договори и през тяхната територия минават магистрални газопроводи.  Такива звена като Оксфордския институт за енергийни изследвания (Oxford Institute for Energy Studies) прогнозират, че трудности могат да възникнат в подаването на енергия за промишлеността, което да се отрази на по-нататъшните производствени вериги и да пострада целият народностопански комплекс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай