Фризьори искат отсрочка за патентния данък

До края на април трябва да платим налога върху доходите

Фризьори искат отсрочка за патентния данък | StandartNews.com

Може ли да се отсрочи патентният данък, който дължат десетки хиляди фризьори, козметици, шивачи, дърводелци, занаятчии, автомонтьори, таксиметрови шофьори и дребни търговци с под 50 000 лв. оборот? Подобни запитвания идват в редакцията на „Стандарт“. Налогът е към местните данъци и такси и решението трябва да се вземе от общините. През януари бе платена първата вноска, а втората се дължи до края на април. Ако не се внесе, се дължи наказателна лихва от 10% плюс основния лихвен процент /ОЛП/, определян от БНБ, обясниха от Сталична община.

Ателиетата и магазинчетата не бяха принудени да затворят, но са задължени да не допускат повече от един клиент. Така например ако в един фризьорски салон работят двама души, те редуват смените си и всъщност капацитетът им е намален наполовина. Клиентите силно намаляха, защото много хора се отказват от подобни услуги, тъй като не излизат от къщи, останаха без работа или са в неплатен отпуск и пазят парите си само за най-неотложното. „Чудим се как ще платим наемите и тока за помещенията, които държим. Вноската по патента е още една тежест“, коментираха пред „Стандарт“ представители на най-дребния бизнес.

От община Пловдив решиха да се спре плащането на патентен данък на всички ЕТ в срок от 3 месеца до края на май. А ако налогът вече е платен, той ще се счита за месец юни, съобщи зам.-кметът Илия Кирчев. Това е една от четирите мерки в подкрепа на бизнеса. Другите са спиране на събирането на тротоарна такса до края на годината, разсрочване на концесионните такси и освобождаване на заведенията от плащането на наем за общински паркинги. В другите градове, например във Варна, също обсъждаха възможности за редуциране или отсрочване на патентния данък. Дали е приета подобна мярка, трябва всеки да провери в съответната община.

Със закона за извънредното положение с два месеца – до 30 юни, се удължава срокът, в който местните данъци и такси за недвижими имоти и автомобили ще са с 5% отстъпка, ако се платят в пълен размер.

До края на април обаче трябва да се плати дължимият данък общ доход. За него няма разсрочване и при забава също тече наказателната лихва от 10% на годишна база, съобщиха от Националната агенция за приходите /НАП/. Същото важи и за неплатените осигуровки за 2019 г. Възможността за ползването на 5% отстъпка за ДОД изтече на 31 март.

Досега са подадени 300 000 декларации за доходите на физическите лица, като 80% от тях са онлайн, съобщи за „Стандарт“ гласът на НАП Росен Бъчваров. По думите му, има бурен интерес към тази услуга, първо – защото спестява ходенето до гишетата или пощите за изпращане на декларацията, и второ – защото попълнените от данъчните формуляри улесняват хората. Очаква се до 30 април да бъдат подадени още около 150 000 данъчни декларации, уточни Росен Бъчваров.

От прихoднoтo вeдoмcтвo нaпoмнят, чe не само пoдaвaнeтo нa дaнъчнитe и ocигуритeлни дeклaрaции и дoкумeнти, но и плaщaнeтo към бюджeтa мoгaт дa ce извършвaт чрeз пoртaлa зa eлeктрoнни уcлуги нa НAП, c пeрcoнaлeн идeнтификaциoнeн кoд (ПИК). Такъв може да се заяви вече и по телефона или с имейл до НАП. Предвидена е и възможност за заявка през системата за сигурно електронно връчване, подържана от Държавна агенция „Електронно управление“.

В заявлението за издаване на ПИК е необходимо потребителят да посочи своите данни, електронен адрес за кореспонденция, както и предпочитан от него офис на НАП, в който ще получи издадения ПИК. От съображения за сигурност кодът се дава само лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик, защото всички действия извършени с ПИК, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай