Форум събира големите в туризма

Шестата Годишна среща на туристическия бизнес е организирана от Националния борд по туризъм

Форум събира  големите в туризма | StandartNews.com

Шестата Годишна среща на туристическия бизнес, организирана от Националния борд по туризъм, ще се проведе днес в хотел Хилтън, София. Началото е от 10 часа.

Партньори на събитието са министерството на туризма и Столична община, а "Стандарт" е медиен партньор.

Целта на срещата е съвместно с представители на изпълнителната и законодателната власт, български и международни инвеститори, хотелиери и хотелски вериги, медии, туроператори и водещи експерти да се обсъди как навлизането на технологиите и дигиталната трансформация променят развитието на туризма в България и по света.

Първият панел е за дестинация София, в който ще бъде обсъдена визията за развитието на туризма в столицата до 2030 г., като ще се обърне внимание на възможностите за развитие на конгресен, културен, събитиен, младежки и фестивален туризъм. През последните години българската столица се превръща във все по-разпознаваема туристическа дестинация. През 2017 г. София отбелязва приблизително 13% ръст на броя на туристите - 1 346 993 души, и около 15% увеличение на реализираните от тях нощувки. Изразходваните средства на годишна база надхвърлят 500 млн. долара, според Мастъркард „Global Destination Cities Index“. Според данни от Летище София, през 2015 -2018 година са открити общо 42 нови дестинации, за последните 4 години обслужените пътници са нараснали с 86%, което е най-високият ръст на пътникопотока сред 100-те най-натоварени летища в Европа.

Темата на панел 2 е "Умният град като двигател в развитието на градския туризъм. Мобилност, свързаност, сигурност, екология, регулация".

Сред останалите акценти са насърчаването на инвестициите в туризма и осигуряване на достъп до финансиране, както и туризмът като мултипликатор за развитие на българското производство - икономически ползи и въздействия.

В сферата на недвижимите имоти секторът на хотелите е с най-голям портфейл в банковите институции, а инвеститорите влагат най-много средства в него и ангажират най-много работна ръка в сравнение с молове, офис сгради. Подновен е интересът към столицата от страна на инвеститори и големи хотелски вериги, като се очаква броят 4- и 5-звездни хотелски стаи в града да се удвои до 2021 г.

Туристическата индустрия в България има значителен принос към икономиката - общият принос на пътуванията и туризма към БВП е 11.5% към 2017 г. Общият принос на сектора към заетостта е в размер на 335 500 работни места или 10.7% от всички заети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай