Финал: ЧЕЗ вече е на "Еврохолд". Ще има ли нови шефове?

Ще поканим дългогодишни експерти за борда, казва Асен Христов

Финал: ЧЕЗ вече е на "Еврохолд". Ще има ли нови шефове? | StandartNews.com

ЧЕЗ вече е собственост на "Еврохолд България", сделката на стойност 335 милиона евро е финализирана, съобщиха от  компанията. Та се осъществява чрез Electric Company (EEEC), която е 100% собственост на "Еврохолд".

Холдингът придобива също така компанията за IT услуги ЧЕЗ ИКТ България, фотоволтаичния парк "Фри енерджи проджект Орешец", дружеството за производство на електричество от биомаса - "Бара груп", както и ЧЕЗ България, която координира и управлява дейността на всички дружества на ЧЕЗ в България.

"Придобиването на активите на "ЧЕЗ груп" в България ще осигури на нашите клиенти и инвеститори по-голяма стабилност и предвидимост във всички аспекти, като също така ще създаде потенциални синергии и допълнителни благоприятни възможности. Отвъд корпоративното тази сделка гарантира приток от над 500 млн. евро в българската икономика, ако пресметнем общата стойност на транзакцията, в това число цената, предстоящото задължително търгово предложение към миноритарните акционери в две от придобитите компании и инвестиционната програма на ЧЕЗ в България. Това придобиване е изключително важно не само за нашата компания, но и за бизнеса в България като цяло, тъй като ще докаже, че ние успешно можем да ръководим голяма и разрастваща се на регионално ниво корпорация, която е със седалище в София", коментира, цитиран от компанията Асен Христов, председател на надзорния съвет.

"Еврохолд" ще запази голяма част от мениджърския екип на "ЧЕЗ България", за да съхрани натрупания опит през годините, но в същото време ще покани в борда и външни експерти, всеки от които има над 25 години опит в сектора на водещи позиции в енергийни компании от Източна Европа.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай