Европейците спряха да купуват нови коли

Най-големият спад на продажби в ЕС е в България

Европейците спряха да купуват нови коли | StandartNews.com

Със 7,4 % са спаднали продажбите на нови автомобили в ЕС на годишна основа през месец февруари, съобщи Европейската асоциация на автомобилните производители (ЕААП - ACEA), цитиранa от ДПА и БТА.

Най-големият спад е в България, където през февруари тази година са регистрирани 1988 нови коли, с 29,2% по-малко спрямо февруари миналата година, сочат данните в доклада на асоциацията.
Малко над 957 000 нови коли са регистрирани в ЕС миналия месец, сочи месечният доклад на браншовата организация. Спадът се дължи на комбинация от фактори, включващи промените в данъчното облагане на превозните средства в различните страни членки на ЕС, влошаването на икономическата среда в глобален план и несигурността за потребителите, посочва ЕААП.

С най-голямо понижение на регистрациите – 10,8 % от водещите пазари е Германия. В Италия продажбите са се свили с 8,8, с 6% в Испания и с 2,7% във Франция.

През февруари пазарният лидер в ЕС Фолксваген (Volkswagen) покрива 25,1% от общите продажби в съюза, увеличавайки дела си спрямо 24,5 процента за същия месец на 2019 година.
Френските автомобилопроизводители Пе Ес А (PSA) и Рено (Renault) остават на второ и трето място по продажби със съответно 17,6% и 10,5%. Следват Фиат Крайслер с дял от 7,5%, Хюндай със 7,1 и БМВ с 5,8.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай