Ето кой ни спаси сезона на морето

Туристи от Румъния и Полша напълниха родните курорти.

Ето кой ни спаси сезона на морето | StandartNews.com

Туристи от Румъния и Полша напълниха родните курорти. Очаквано продължаващата пандемия попречи много българи да пътуват в чужбина и избират алтернативата на почивката в България. Заради ограниченията в родината им или пък от страна на България много чужденци не могат да дойдат на ваканция тук. Последното не важи за румънците, които са най-голямата група чужди туристи, почти двойно спрямо миналата година и достигнаха 580 хил. души, съобщава Монитор.

Със 100% са се увеличиха поляците до 122 527. По данни на бранша ръст има и при германските туристи, статистиката на туристическото министерство ги измерва с 60 на сто повече спрямо миналата година. Немците са дошли в края на сезона, разказва Веселин Налбантов Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

„Около една трета от хотелите не отвориха това лято, причините са много, като липсва на готовност за ковид пандемията, но и неадекватност на държавата“, казва хотелиерът. Според анализ на туристичекото ведомство малкото болни, подготовката на бизнеса, ефектът на изолацията и възстановеното доверие са довели да увеличение на посещенията.

Румънските туристи, а вече и други гости от Европа, в пъти идват все по-често с автомобили. Почивките с автобус остават в миналото заради COVID, чартърите бяха несигурни и не дадоха силен тласък, казва Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

Но липсата на паркинги се оказват сериозен проблем и държавата трябва да се намеси, смята браншът. „За инфраструктура няма пари, курортите нямат статут, а средствата“, обяснява Налбантов. За разлика от предишни години, когато румънските туристи почиваха предимно по Северното Черноморие, през настоящият летен сезон водеща дестинация за румънски туристи е Слънчев бряг.

Основната част от полските туристи избират почивка в област Бургас, а сравнително малко по Северното Черноморие. Водещи дестинации за полските туристи за периода от май почти до края на август 2021 г. са община Несебър – над 62 хил. полски туристи и ръст над 71%, община Варна – над 33 хил. полски туристи и ръст над 2,5 пъти, община Приморско – над 4 хил. полски туристи и ръст близо 2 пъти и др.

Една от характерните особености за чешкия пазар е, че почти всички чешки туристи почиват в област Бургас. Интересът на чешките туристи към Северното Черноморие е доста скромен.

Причината за трудното възстановяване на туристопотока от Германия до равнищата от летен сезон 2019 г. е, че пазар Германия е силно зависим от организирания туризъм.

Факторите, които влияят върху избора на дестинация за ваканция, са много и от различно естество. Сред най-важните са цените, условията за настаняване и обслужването, климатът, природата и чистотата или поне представата за тях, сигурността, възможността за разглеждане на забележителности.

Продължителността на летните почивки на чужденците в летните курорти е около 6-7 нощувки, а за страната като цяло – между 5 и 6. През останалите сезони продължителността на престоя е 2-3 нощувки, с изключение на януари, когато се увеличава до 4-5.

Българите са една трета от всички туристи по морето, показват сметки на браншът.

Хотелиери и ресторантьори отричат нашенците да са стиснати или бедни. Българинът плаща по-добре от чужденците, обича да седне на маса тежко. А когато дава много пари си търси и качеството, обяснява Косев профила на родния турист.

В най-общ план за периода май – август 2021 г. малко под 60% от българските туристи са избрали почивка в област с излаз на море, а останалите малко над 40% са избрали друг вид туризъм. В началото на летния сезон значителен дял от българите са избрали СПА туризъм, но с напредването му този дял рязко спада за сметка на морския туризъм.

.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай