Ето кой е Царят на олиото у нас с над 1 млрд. лв. приходи

"Олива" АД удвои печалбата си за 2020 г.

Ето кой е Царят на олиото у нас с над 1 млрд. лв. приходи | StandartNews.com

Производител на олио за втора година заема първото място в класацията К100 на "Капитал". С приходи за над 1 млрд. лв. за 2020 г., което е почти 40% повече от предходната година, както и двойна печалба в размер над 45 млн. лв., „Олива“ АД се задържа на върха. 

"Олива" е най-големият преработвател на маслодайни култури у нас. Заедно с компанията майка „Билдком“ ЕООД, с едноличен собственик Ангел Георгиев, се занимават с международна търговия с фокус към зърна, маслодайни култури, растителни олиа и шротове, както и с белен слънчоглед.

Микс от фактори бележат отличните финансови резултати на дружеството. Ръстът идва както заради рекордното поскъпване на слънчогледовото масло на международните борси, така и заради  повече произведени количества масла. През 2020-а имаше голям световен дефицит при маслата и това изстреля всички цени до рекордни нива. Вече се запълва капацитетът и на трите фирмени завода  - в Кнежа, Полски Тръмбеш и с. Разделна, област Варна.

„Олива“ има почти 80-годишна история. Дружеството е родено като маслодобивна фабрика „Перла“ в Кнежа през 1942 г. , а през 1991 г., след приватизацията, се преименува.

През септември 2020 г. „Олива“ купи за 2.3 млн. долара стария завод за преработка на слънчоглед на „Калиакра“ - Добрич, част от инвестиция на американската Bunge, която през лятото на 2007 г. премести производството си в Румъния. Целта на придобивката бе разширение на складовото стопанство. Също миналата година Черноморската банка за търговия и развитие отпусна 35 млн. евро заем за оборотен капитал на завода край морската ни столица. Инвестицията в него е 40 млн. евро, като 31 млн. са корпоративен заем от Европейската инвестиционна банка по плана „Юнкер“. „Олива“ има и заем за 22 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Единствената компания за бутилиране на вода, която влиза в Топ 30 в сектор „Храни и напитки“, е „Девин“ /21 позиция/. За 2020 г. дружеството отчита спад на приходите с около 8%, но увеличение на печалбата, както и по-висока рентабилност с 13.8 %. От създаването му през 1992 г. „Девин“ (част от белгийската група Spadel) е лидер на пазара на бутилирани води в България. От компанията отчитат, че натуралните води (минерални и изворни) са предпочитан продукт заради здравословните им ползи и това се потвърждава при потреблението, което нараства спрямо нивата от 2020 г. Очаква се през тази година да има още по-голям ръст заради разхлабването на мерките и раздвижването в ресторантьорския бранш.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай