ЕРП Север е готово за зимата

Министерство на енергетиката провери подготовката на дружеството за предстоящата зимата

ЕРП Север е готово за зимата | StandartNews.com

Министерство на енергетиката проведе регулярна проверка на готовността на Електроразпределение Север за работа през зимния сезон. Експертният екип на МЕ посети избрани от тях обекти от електроразпределителната мрежа в Североизточна България, складовата база, аварийните запаси на дружеството, състоянието на специализираната техника, окомплектовката на екипите за работа при зимни условия, наличието на документация по техническа експлоатация и безопасност. Специален акцент на комисията беше изпълнение на инвестиционната програма и обекти от нея със значение за сигурността на снабдяването с електроенергия.

Инспектирани бяха електропроводи, подстанции, възлови станции и трафопостове на територията на Североизточна България. Представителите на Министерството се запознаха с графика на дейностите по подготовка на електроразпределителната мрежа за зимата и провериха качеството на тяхното изпълнение. Експертите на ЕРП Север оказаха пълно съдействие на проверяващите, като предоставиха всяка поискана информация и документация, както и пълен достъп до избраните за проверка съоръжения.

Поддържането на мрежата в добро техническо състояние е целогодишна дейност на електроразпределителната компания. В рамките на зимната подготовка се извършват допълнителни инспекции, профилактика и обслужване на съоръженията, за да се гарантира тяхната надеждна работа през периода на неблагоприятни климатични условия и повишено натоварване. Те се обследват с инфрачервена камера за откриване на неизправности и своевременното им отстраняване.

До момента са извършени инспекции на трафопостове, реконструирани са 915 километра мрежи ниско напрежение с усукан проводник, подменени са 13 362 броя изолатори средно напрежение, подменени и новопоставени са 191 стоманорешетъчни и 1674 стоманобетонни стълба средно и ниско напрежение, долято е 10 тона трансформаторно масло. През октомври и ноември по график ще се финализират дейностите по почистване на въздушните електропроводи, профилактика и текущи ремонти по някои съоръжения.

Компанията разполага с 382 ремонтни екипа, снабдени с необходимите лични предпазни средства, специализирано оборудване и техника. Подготвен е автомобилният парк с наличните общо 940 високопроходими, екипни и специализирани автомобили. Нови 51 броя предстои да бъдат доставени до края на 2019 г. Осигурен е необходимият авариен резерв от основните видове материали и съоръжения. Компанията има изготвени планове за справяне с извънредни ситуации.

Електроразпределение Север управлява и поддържа електроразпределителна мрежа с обща дължина 42 626 км на територия от 30 000 кв. км и обхваща 9 административни области в Североизточна България - Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Разград, Русе, Силистра, Търговище и Шумен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай