Емил Хърсев изненада всички с прогноза за инфлацията у нас

България е в политическа криза, която няма да бъде решена и след тези избори

Емил Хърсев изненада всички с прогноза за инфлацията у нас | StandartNews.com

„Цените на електроенергията, които скочиха навсякъде, стихват. Цените на стоките спадат. В сравнение с предишния месец в магазина даваме по-малко, това е въпрос на статистика. Ние сме в края на този процес”, заяви финансистът Емил Хърсев в ефира на НоваНюз. Очакванията му са цените на стоките да не продължат да растат и инфлацията да стихне.

„Връщане назад няма да видим, но процесът стихва. Когато започва една инфлационна вълна цените скачат бързо, но се връщат бавно, ако изобщо се върнат.

Той коментира и възстановяването на световната икономика от пандемията, което е свързано и със скок на инфлацията, която се усеща и в България. Хърсев подчерта, че Европейската комисия е понижила очакването за ръст на българската икономика, но това не е заради ниския ръст на ваксинацията.

„Оценката е на общото положение. Съществува консолидирано мнение, че България е в политическа криза, която няма да бъде решена и след тези избори. Само цитирам, без да споделям мнението. Ако законът за бюджета не бъде приет до края на годината и ние влезем в един сравнително неустановен финансов план, ще се продължи да се спазва това, което е прието. Актуализацията на пенсиите е въпрос на едно ново решение”, каза финансистът.

Служебният кабинет емитира нов дълг от половин милиард лева. Според Хърсев няма изненада в това теглене на дълг. „Струва ми се, че дълг от 2 млрд. лв. не е изключено да бъде изтеглен до края на годината. Известен колега предупреди, че в актуализирания бюджет са заложени разходи, които предстои да се финансират с част от сумите, които предстои да получим по Плана за възстановяване. Очевидно, тъй като не сме представили Плана и той не може да бъде утвърден, тези пари няма да влязат. Следователно това е един предизвестен дълг”, посочи финансистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай