Експерти очакват ново поскъпване на горивата

Новата тол система ще оскъпи транспорта на петролни продукти с близо 30%

Експерти очакват ново поскъпване на горивата | StandartNews.com

От Българската петролна и газова асоциация (БПГА) очакват ново поскъпване на цените на горивата от 16 август, когато влиза в сила новата тол система за камионите, стана ясно на конференцията на асоциацията, която се провежда в момента в София.

Новата тол система ще оскъпи транспорта на петролни продукти с близо 30%. Отделно увеличение, според анализаторите, ще има и заради изсветляване на сивия сектор по същата причина.

В момента между 15 и 30% от сектора на горива се намира в сивия сектор, според различни оценки, което нанася щети на бюджета от 600 до 700 млн. лв. годишно. Освен това увеличение на цените може да има и заради движението на международните котировки на горивата.

В момента цените на горивата на международните пазари вървят нагоре. Освен това от бранша апелират към министър Караниколов да бъде приета час по-скоро новата нормативна уредба, която ще даде възможност за влизане в сила на Закона за горивата, с който ще се затегне контрола на търговците на горива.

Сивият сектор при горивата се определя между 15 и 30 процента, каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Той посочи и с колко се ощетява хазната:

"Тази огромна индустрия всъщност това е най-големият пазар в България, няма собствени оценки за това колко е голям незаконният пазар на петролни продукти. Част от акциза все пак се събира по ред причини. Част от ДДС-то се източва през различни варианти и е доста сложно да се оцени, но ако приемем една средна оценка, става дума за 600-700 милиона ДДС и акцизи, разбира се, има и по-високи оценки годишно", каза Тихомир Безлов на конференция, организирана от Българската петролна и газова асоциация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай