Експерт с тревожна прогноза за цените след мораториума

От правителството смятат, че предприетите действия са най-правилни към този момент

Експерт с тревожна прогноза за цените след мораториума | StandartNews.com

Наложеният мораториум върху цените на тока, парното и ВиК услугите е вмешателство във функционирането на енергийния пазар и ще има сериозни последствия за финансовото състояние на компаниите в сектора.

Това заяви директорът на програма "Енергетика и климат" към Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров, цитиран от БТА.

По думите му след 31 март 2022 г., докогато се планира да действа мораториумът, на КЕВР тогава ще се наложи да увеличи цените с много по-голям процент, за да се компенсират старите загуби, "така че проблемът просто ще се отложи".

Експертът смята, че решението на парламента може да създаде проблеми за България пред ЕК, която е възможно да санкционира действията на депутатите ни, защото се нарушава независимостта на КЕВР.

Наложеният мораториум няма да доведе до санкции от ЕК, посочи пред журналисти началникът на политическия кабинет на премиера Кирил Петков Лена Бориславова.

По думите й по този начин се дава възможност за отложено нарастване на цените, докато бъдат взети конкретни мерки и на ниво изпълнителна власт, за да се стабилизира това повишение, посочи още Бориславова.

Началникът на политическия кабинет на премиера изтъкна, че не се планира шоково нарастване на цените на тока, парното и водата след 31 март.

Целта е времето дотогава да се използва, за да може да бъдат намерени реални механизми за дългосрочно овладяване на цената, без това да става за сметка на електроразпределителните дружества или други участници в енергийната мрежа.

По темата ще бъдат чути всички експертни мнения, ще бъдат проведени срещи с експерти и политици, за да бъде гарантирана стабилност, заяви още Бориславова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай