Една година цени в левове и евро

Това заяви министър Асен василев

Една година цени в левове и евро | StandartNews.com

Няма риск от изкуствено покачване на цените след въвеждането на еврото в България, обяви служебният министър на финансите Асен Василев. Той представи Плана за въвеждане на единната европейска валута, който вече е публикуван за обществено обсъждане.

Индикативният срок за въвеждането на еврото е януари 2024 година, а пет месеца преди тази дата и цяла година след нея, цените в магазините ще бъдат обявени и в евро, и в левове, обясни Василев.

Месец след присъединяването към еврозоната ще можем да плащаме и в левове, и в евро, обясни министърът.

„И причината за това е, че ако го направим за шест месеца, ще трябва да се води двойно счетоводство от абсолютно всички, като се започне от баничарниците и т.н., което ще бъде лудница и за НАП и за баничарниците“, каза Асен Василев.

Шест месеца след въвеждането на еврото ще можем безплатно да обръщаме лева в единната европейска валута, а цяла година - да можем да сравним цените и в двете валути.

„Ако ви е струвал 5 лв. прахът за пране, примерно, да може да видите, че продължава да струва пак 5 лв., а не че някой покрай еврото е решил да вдига цената“, каза министърът.

Какъв ще бъде обменният курс на лева към еврото?

„Точно както е записано в БНБ в момента“.

А именно – 1,95583 лева за едно евро, потвърди Василев.

Какво ще се случи с лихвите по депозитите и кредитите?

„Най-вероятно ще минат на нивата, които са текущите по евровите депозити и по евровите заеми“.

Планът е изготвен заради срока от 30 юни т.г., когато е трябвало да бъде готов, но трябва да бъде одобрен от Народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай