Две бг вина сред най-добрите на конкурс в Япония

Медалите отидоха за едноименната серия на "Вила Ямбол" от сортовете Шардоне и Каберне Совиньон

Две бг вина сред най-добрите на конкурс в Япония | StandartNews.com

Две български вина направиха сериозен пробив в Япония като спечелиха единствените медали за родни напитки на престижния винен конкурс SAKURA AWARDS - Japan Women’s Wine Awards 2019. Това са Villa Yambol Каберне Совиньон 2017 със сребърно отличие и Villa Yambol Шардоне, което бе отличено със злато. И двете се произвеждат от изба „Вила Ямбол“ от собствени лозови масиви.

В шестото издание на конкурса участваха 4326 проби на вина от 34 държави, сред които ключови производители от Аржентина, Австралия, Чили, Германия, Испания, Южна Африка, Нова Зеландия и други. Любопитна подробност е, че оценяващите комисии на конкурса се състоят единствено от дами – 530 професионалисти във винената индустрия.

С най-много наградени вина тази година са Франция и Италия. „Щастливи сме, че защитаваме имиджа на България като производител на вина на пазар като японския, който е безкомпромисен по отношение на качеството. Надяваме се съвсем скоро така, както България е позната с киселото мляко, да популяризираме и българското вино.“, коментира изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов.

Награденото със златен медал вино Villa Yambol Шардоне е с златистозелен цвят, с нежен аромат с нюанси на жълти плодове, нотка цитрус и ванилия. Журито е оценило високо неговия хармоничен вкус със сочна дължина и свеж финал. Червеното Villa Yambol от Каберне Совиньон е със красив рубинен цвят. Напитката представят характерния сортов букет с нюанси на горски плодове, черна череша и касис.

Японските бизнес партньори на „Вила Ямбол“ споделят, че предпочитаните за консумация сортове вино там са именно като наградените - Каберне Совиньон и Шардоне, което още повече показва, че избата е готова да отговори на търсенето. Освен в Япония, продукцията на „Вила Ямбол“ е добре позната навън, защото избата е от водещите износители на качествени вина на над 31 пазара и четири континента.

Основателката на конкурса SAKURA AWARDS - Japan Women’s Wine Awards г-жа Юми Танабе има 40-годишен опит във винената индустрия и е сред най-влиятелните фигури на японската винена сцена като автор, преподавател, вносител и дори производител. През изданието Wine Spectator тя коментира как се е вдъхновила за идеята в конкурса оценяващите да са само жени. „Когато стартирах състезанието в японските ресторанти сомелиерите бяха основно мъже. Те решаваха кои вина да влязат във винените листи. Дори вносителите и мениджърите покупки бяха от силния пол – те пък подбираха кои вина да се внасят. Всички вносни вина в Япония бяха избрани от мъжка гледна точка. А ако погледнем потреблението, дамите са тези, които пият вино, купуват и харесват виното повече от мъжете в Япония. Затова реших да фокусирам усилията си върху жените и да продавам вино според женските предпочитания и вкусове“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай