Докога ще растат цените на газ и ток - прогнозата на експерта

България има един резервен коз във взаимоотношенията си с Турция, която има свръхизлишъци на природен газ, каза Иван Хиновски

Докога ще растат цените на газ и ток - прогнозата на експерта | StandartNews.com

Има редица негативни фактори, които ще натискат цената на газа още повече. Ръстът на природния газ от последната година е много сериозен по много причини – няма достатъчно количества, събуждане на европейската индустрия и пренасяне на производствата от Китай в Европа, заяви пред БНТ енергийният експерт от Има такъв народ Иван Хиновски. 

За енергийните анализатори и експерти не е изненада увеличението на цената на газа. Газпром не може да бъде обвиняван толкова отчетливо, но Газпром отказва да доставя свръхколичества и си изпълнява договорите. Газпром се опитва се опитва да натиска Европа за изпълнение на Северен поток 2, но пък от своя страна Европа иска повече газ, посочи Иван Хиновски.

Той отбеляза, че може да има дефицит на електроенергия и на европейския пазар. Това ще ни удари и нас в даден момент, предупреди той.

До април-май месец ще има покачване на цените, а след това ще има успокояване на  спот пазарите на цената на природния газ и електроенергията, очаква той. България има един резервен коз във взаимоотношенията си с Турция, която има свръхизлишъци на природен газ. България трябва да се опита да договори природен газ от Турция, с която може да успокои доста и нашият пазар, призова Хиновски.

Другата алтернатива, която се подценява е, че България има собствени ресурси на природен газ, която не изследва. Нашите Топлофикации са като пътищата ни – стари и неподдържани, допълни Хиновски и настоя да се настъпи към изграждането на генератори във всички топлоцентрали. Иван Хиновски се надява и се моли Топлофикация-София да не фалира, защото ще има апокалипсис. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай