До 31 декември определят цената на водата за 2019 г.

КЕВР по закон трябва да приеме на годишната индексация за цената на водата...

До 31 декември определят цената на водата за 2019 г. | StandartNews.com

До края на декември предстои да се приеме годишната индексация на цената на водата, която ще влезе в сила от януари 2019 г. Това съобщи членът на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Димитър Кочков на днешното заседание на постоянно действащата подкомисия за наблюдение на дейността на КЕВР към Комисия по енергетика. Той подчерта, че КЕВР по закон трябва да приеме на годишната индексация за цената на водата.

Димитър Кочков уточни, че тази индексация се решава по три компоненти. Първият компонент е инфлацията по национална статистика. Вторият е цената, която е одобрена в бизнес плановете на дружествата от 2017 г. и 2018 г. За първи път ще бъде използван компонентът за коефициент, с който ще бъдат коригирана цената във връзка с това дали ВиК дружествата са изпълнили предвидените разходи. Това важи само за дружествата с приети бизнес планове, които са около 80 процента. Новото в случая е, че ще се преценява дали ВиК дружества изпълняват бизнес плановете си. Кочков изтъкна, че за тези дружества, които не изпълняват предвидените бизнес плановете си, цената на водата ще се коригира. Той даде за пример, че в Кърджали цената на водата ще бъде по-ниска.

За първи път имало ВиК дружества, които са достигнали прага на социалната поносимост, добави членът на КЕВР. Кочков информира, че дружеството в Монтана дори е надхвърлило този праг и в КЕВР нямат яснота какво да се прави в случая, защото по закон не би трябвало да се допуска да надскочи този праг. Много близо до достигането на социалната поносимост е дружеството във Враца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай