До 20 бона помощ за хора с увреждания да стартират свой бизнес

Проектните предложения се изпращат до 16 август в АХУ

До 20 бона помощ за хора с увреждания да стартират свой бизнес | StandartNews.com

С до 20 000 лв. за инвестиционни разходи ще бъдат финансирани хората с увреждания, които имат желание да стартират самостоятелен бизнес. Кандидатите трябва да са с 50 и над 50% намалена трудоспособност и да нямат учредено еднолично предприятие или да бъдат съдружници в друга фирма. С отпуснатите средства те ще имат възможност да покрият разходи, свързани с учредяване на ново предприятие, строителни дейности, оборудване на откритите работни места.

Финансовата подкрепа може да се използва още за оборотен капитал и за кратък обучителен курс на собственика на предприятието.

Проектните предложения трябва да бъдат изпратени до 16 август в Агенцията за хората с увреждания (АХУ).

АХУ ще подпомогне също проекти на специализирани предприятия и кооперации на хората с увреждания, чиято цел е стимулирането на заетостта на хората в специализирана среда. Чрез него ще се даде възможност за изграждане на онлайн платформа с уебсайт, която да популяризира услугите и продукцията на предприятията. По процедурата могат да бъдат отпуснати до 80 000 лв., а документи трябва да бъдат подадени до 26 август.

Националната програма за заетост на хората с увреждания дава възможност и за финансиране до 10 000 лв. на работодателите за осигуряване на достъп до действащи или нови работни места за лица с трайни увреждания в трудоспособна възраст. Същата сума може да им бъде отпусната за приспособяването на вече съществуващите работни места или за оборудването на нови такива. До 1000 лв. могат да се получат за придобиване на допълнителна квалификация или преквалификация на работник с увреждане. Документи се подават до 17 август.

Агенцията обявява и конкурс за финансиране на проекти за изграждането на достъпна архитектурна среда на културни, исторически и спортни обекти. Право на участие имат държавни, общински, стопански и неправителствени организации, регистрирани по българското законодателство и притежаващи или стопанисващи обектите.

До 12 000 лв. могат да бъдат отпуснати за изграждане на рампи.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай