До 100 000 евро директни плащания за фермерите

На земеделците може да се разреши да приспадат 50% от заплатите за селскостопанската дейност от общата сума преди намаляването

До 100 000 евро директни плащания за фермерите | StandartNews.com

Евродепутатите гласуваха за прогресивно намаляване на годишните директни плащания за земеделските стопани над 60 000 евро и ограничаването им до 100 000 евро. Това е записано в приетата позиция за реформата на селскостопанската политика на ЕС след 2022 година, става ясно от публикация на сайта на институцията, цитирана от investor.bg. 

В решенията обаче се отбелязва, че на земеделците би могло да се разреши да приспадат 50% от заплатите, свързани със селскостопанската дейност, от общата сума преди намаляването.

Най-малко 6% от националните директни плащания да се използват за подпомагане на малките и средните земеделски стопанства, настояват евродепутатите.

Страните-членки биха могли да използват най-малко 4% от своите бюджети за директни плащания за подкрепа на младите земеделски стопани.

Според евродепутатите допълнителна подкрепа би могла да бъде предоставена от финансирането за развитие на селските райони в случаите, когато инвестициите за младите земеделски стопани могат да са приоритетни.

Европарламентът иска най-малко 35% от бюджета за развитие на селските райони да бъдат насочени към мерки, свързани с околната среда и климата.

Най-малко 30% от бюджета за директни плащания следва също да се използват за схеми за климата и околната среда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай