Дебитната карта става номер едно за плащане

Такива са нагласите в хода на пандемията

Дебитната карта става номер едно за плащане | StandartNews.com

На фона на повишаване на таксите при финансовите операции потребителите желаят платежните им карти да са освободени от такси. Разходите, свързани с платежната карта, са най-важното условие за избор на карта, като потребителите искат да няма такси по нея.

Коронавирусната пандемия се оказа важен фактор, който промени потребителското поведение и навиците при разплащанията, сочи проучването, като в рамките на отминалата година, белязана от Covid-19, беше отчете ръст на плащанията с електронни платежни инструменти.

Една немалка част от търговците в страната въведоха като противоепидемична мярка препоръка за ограничаване на плащанията в брой, използвайки карта, за да се избегне физически контакт с банкнотите, информира БНР.

Според съвместното проучване на MoitePari.bg и EasyPay, 45% от анкетираните са посочили, че най-важното условия за избор на платежна карта е да няма такси по нея, докато 23% отдават значимост на безконтактна функционалност на този тип разплащателен инструмент.

В същото време за 52% от анкетираните най-често използван и предпочитан метод за плащане е посредством карта на ПОС терминал, а онези, които използват пари в брой, съставляват 39%.

Едва 9% заявяват, че използват карта за покупки в Интернет.

Пазаруването на стоки е основна операция, която потребителите извършват с карта (40%). На следващи позиции се нареждат онези, които използват картата, за да заплащат битовите си сметки онлайн (26%) и онези, които правят плащания на курсове,  абонаменти и др. от този вид (13%).

Най-голяма популярност като масов финансов продукт имат дебитните карти (31%), следвани от разплащателните сметки (23%), кредитни карти (15%), депозити (11%) и потребителски кредити (11%).

.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай