ДДС в Гърция падна, цените не

Комшиите много са обеднели, затова наказаха Ципрас на изборите, коментират наши сънародници

ДДС в Гърция падна, цените не | StandartNews.com

Хапваш и пийваш в гръцка таверна, а накрая сметката идва с две ДДС-та. Ако си пил узо или ципуро, облагането е с 24%. За рибите, калмарите и октопода - налогът е 13 на сто, пише на бележката.

От 20 май Гърция намали ДДС от 24 на 13% за 56 категории основни храни. За напитките обаче налогът остана без промяна. Очакванията, че ресторантите в южната ни съседка ще свалят цените между 10 и 30 на сто обаче не се оправдаха, поне засега. Това твърдят български туристи, които са изкарали почивните дни на остров Тасос и в курортите в Халкидики.

Комшиите много са го закъсали, затова не реагират на намалените ставки. Обедняха през последните години и сега гледат да наваксат, коментира наш сънародник, запознат със ситуацията в южната ни съседка.

Затова и наказаха премиера Алексис Ципрас, като гласуваха на 26 май за опозиционната партия "Нова демокрация", оглавявана от Кириакос Мицотакис, която спечели изборите с 33,6 на сто от гласовете, срещу 23,8% за СИРИЗА. Това принуди Ципрас да обяви предсрочни избори за ново правителство на 7 юли.

Макар че ресторантите не бързат да свалят цените, те са приемливи дори и за поизтънелите джобове на мнозина българи.

Порция калмари струва средно 8 евро, толкова е и 200 грама узо. 11 евро е октоподът, гавросът и сардините са съответно 6 и 7 евро.

Порциите са значително по-големи от нашите и с една спокойно могат да се нахранят двама души. Запазена е и традицията още със сядането в заведението да ти носят хляб и вода без пари. На много места черпят и с десерта - баклавички, торти и други сладкиши са комплимент от ресторанта след обяда или вечерята.

Кафето и фрапето са по 2,50-3 евро. Шезлонгът и чадърът на плажа са безплатни, ако си поръчаш макар и само едно безалкохолно от заведението. Ако обаче искаш легло с балдахин, ще трябва да платиш 15 евро, а през юли цената скача до 35.

В момента е най-изгодно за българите да почиват в Гърция, защото цените са най-ниски. Стая в четиризвезден хотел на брега може да се наеме за 80 евро. Ако си резервирал ваканцията по-рано, излиза още по-евтино.

Затова и много българи използваха почивните дни покрай 24 май, за да изкарат дълъг уикенд в Гърция. И пропуснаха гласуването на евроизборите, макар че в Кавала и Халкидики имаше открити секции, където можеше да се пусне бюлетина. "30 евро на човек щеше да ни е разходът, ако бяхме хванали ферибота от Тасос до Кавала. Решихме да си го спестим, обясни нашенец", който е предпочел плажа пред урните.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай