Дават 2,1 млн. за популяризиране в чужбина на малкия бизнес

Проектът ще покрива 100% от разходите по участието на родните МСП в проявите по проекта

Дават 2,1 млн. за популяризиране в чужбина на малкия бизнес | StandartNews.com
  • Mачмейкинг платформа ще спомага за намирането на бизнес партньори на родните фирми с компании от цял свят
  • Проектът ще покрива 100% от разходите по участието на родните МСП в проявите по проекта

Организиране на търговски мисии в чужбина, както и провеждането у нас на бизнес форуми, конференции, борси и други прояви за създаване на бизнес партньорства, са двете мерки, по които българската Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия ще работи, за да помогне на фирмите ни да станат международно известни и да придобият своята популярност в чужбина.

Точното заглавие на проекта е: „Реализация на мерки за интернационализация на българските малки и средни предприятия чрез подкрепа дейността на ИИАНМСП“. Общият бюджет на инициативата е 2,1 милиона лева.

На пресконференция Борислав Димитрачков, директор на дирекция „Интернационализация на МСП“ и ръководител на проекта, и Боряна Минчева, началник на отдел „Международни прояви и сътрудничество“ и координатор на проекта, запознаха представителите на родния бизнес от секторите ИКТ, строителство, машиностроене, финтех, стартъп и други, както и медии и други заинтересовани страни с възможностите, които предлага проектът, който по индикативна програма има възможност да подкрепи близо 750 предприятия да участват в бизнес събития в страната и чужбина с цел реализиране на продукция и създаване на бизнес партньорства.

Проектът предвижда изпълнение на две основни дейности, които в подробности включват:

1. „Организиране на търговски мисии в чужбина“, по която се очаква осъществяването на 15 търговски мисии в чужбина с участието на 150 български малки и средни предприятия;

2. „Организиране в България на бизнес форуми, конференции, контактни борси и други прояви за създаване на бизнес партньорства“, по която ще бъдат организирани 22 бизнес прояви с участието на 600 български предприятия;

„Проектът цели да насърчи интернационализацията на българската икономика, като значително улеснява достъпа до целеви външни пазари, където родния бизнес може устойчиво да реализира своята продукция. Част от пазарите, които ще бъдат таргетирани за изпълнение на чуждестранните мисии, ще се определят от наскоро представения анализ, изготвен от Института за пазарна икономика по поръчка на ИАНМСП, за определяне на потенциалните пазари за експортен растеж на родните компании по сектори“, обясни Димитрачков.

От своя страна Минчева информира, че освен чрез събития, проектът ще даде възможност за ефективно намиране на нови бизнес партньори благодарение на онлайн мачмейкинг платформа, която ще позволи на българските компании да намерят възможно най-подходящите бизнес партньори в рамките на дадено международно събитие.

„Като стратегически пазари определихме тези на Европа, най-вече с приоритет Европейския съюз, Близкия Изток и Източна Азия“, каза тя и допълни, че „секторите електроника и машиностроене, дървообработване и мебелна промишленост, медицинско оборудване и консумативи, парфюмерия и козметика, хранително-вкусова промишленост, информационни и комуникационни технологии, автомобилостроене, текстил и облекло са тези, идентифицирани като сектори с най-висок експортен потенциал“.

„Екипът професионалисти, който работи по проекта, е с много богат опит, тъй като Агенцията традиционно организира бизнес форуми, конференции и други нетуъркинг събития, често провеждани в рамките на официални чуждестранни посещения в страната, както и търговски мисии в чужбина и може да съдейства ефективно на родния бизнес“, заяви координаторът на проекта, като допълни, че мисиите и събитията по проекта ще бъдат изпълнени с оглед ситуацията около разпространението на COVID-19, която възпрепятства провеждането на редица важни търговски и бизнес събития по цял свят.

За да спомогнат за преодоляването на икономическите последствия от COVID-19, ръководството на Агенцията и проекта взе решение да отпадне и предвиденото съфинансиране от страна на фирмите, като проектът ще покрива 100% от разходите по участието на родните МСП в проявите по проекта, информираха още представителите на проекта и ИАНМСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай