Дацов: 2020 ще е силно рискова

В бюджета за следващата година трябва да има предвидени буфери, които да компенсират очертаващата се несигурност в икономиката, предупреди експертът

Дацов: 2020 ще е силно рискова | StandartNews.com
  • В бюджета за следващата година трябва да има предвидени буфери, които да компенсират очертаващата се несигурност в икономиката, предупреди експертът

2020 г. ще е силно рискова. Причината са сътресенията в световната икономика. Тази прогноза даде пред БНР финансовият експерт и бивш зам.-министър Любомир Дацов. Той препоръча в бюджета за следващата година да има предвидени буфери, които да компенсират очертаващата се несигурност в икономиката през следващите години.

„В България управляваме традиционно добре макроикономически бюджета, но от гледна точка на ефикасност винаги е имало какво да се желае. Има много разходи, които никога не биват изпълнявани, като капиталовите, например, с които много се спекулира“, обясни Дацов.

Германия силно забави икономическата си активност. Въпреки че България все още се плъзга по повърхността, ако кризата се развие при основните ни търговски партньори, няма как това да не ни се отрази, предупреди експертът.

Дацов коментира още, че София има огромен дефицит в бюджета за тази година в размер на 230 млн. лева и сериозна задлъжнялост от 98% спрямо приходите, които общината има. По думите му столицата е след първите 10 общини по дълг, тъй като средният дълг на общините в държавата е около 57%. Според Дацов не само в общините, но на финансите по принцип проблемът е най-вече в ефективността на харченето на парите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай