Данъчни с проверки срещу нелегални пътнически превози за чужбина

Проверени са пет микробуса, превозващи пътници от Кърджали към Западна Европа

Данъчни с проверки срещу нелегални пътнически превози за чужбина | StandartNews.com

Пет микробуса, превозващи нелегално пътници към Западна Европа бяха проверени днес в Кърджали от инспектори от Фискален контрол на НАП в Кърджали. Всички без изключение извършват нерегламентиран превоз и не издават никакви фискални документи за парите, които получават от пътниците, стана ясно по време на проверките.
        
Бусовете са шофирани от 1 човек в продължение на повече от 24 часа непрекъснато, което представлява пряка опасност за сигурността на пътниците, сочат констатациите на проверяващите. Само за час  са потеглили поне 5 микробуса. Повечето пътници са казали, че са приятели на водачите, но имало и такива, които разкрили, че са платили, за да бъдат превозени до определена точка в Западна Европа. 120 евро е платил един от пътниците.
       
От Приходната агенция информират, че ще сезират Изпълнителна агенция“Автомобилна администрация“ за регистрирани случаи, собствениците на микробусите ще бъдат глобени с до 2000 лв., а бусовете - запечатани за срок до 1 месец.
        
Акцията на НАП срещу нелегалните превози в страната започна преди седмица и ще продължи в следващите месеци. В приходната агенция има сигнали за над 100 превозни средства, които осъществяват нерегламентиран превоз в страната и чужбина без да отчитат приходите си.   
        
Информация за потенциално нерегламентирани превози е подадена в НАП от „Гранична полиция“, като има физически лица, притежаващи десетки микробуси, движещи се към Западна Европа поне веднъж седмично.
         
„Нерегламентираният превоз освен фискален въпрос е много повече проблем за сигурността на пътниците. Ще си съдействаме с органите на МВР, Автомобилна администрация и Гранична полиция за въвеждане на ред в сектора в интерес на потребителите на такива услуги“, каза по повод течащите проверки директорът на „Фискален контрол“ в НАП Спас Шишков. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай