Чумата рикошира в цените на свинско и луканки

До 40% е поскъпнало месото на европейския пазар

Чумата рикошира в цените на свинско и луканки | StandartNews.com
  • До 40% е поскъпнало месото на европейския пазар

  • Молят се заразата да не мине Балкана

Свинската чума, която удари жестоко и България,  рикошира в цените на свинското месо и колбасите. До 40% вече е поскъпнала суровината на големите европейски пазари във Франция и Германия, от където купуват много родни колбасари, съобщи за "Стандарт" Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите. Според него това няма начин да не се усети и по джоба на крайния потребител. "Ако сега луканката е 30 лева, тя ще скочи до 35", коментира той. 

Цените започнаха да се вдигат още от началото на годината заради засиления износ към Китай и Виетнам, които са много сериозно поразени от Африканската чума по свинете /АЧС/. Навлизането на заразата у нас е катастрофа за цялата индустрия, коментира Галя Бъчварова, член на УС на Асоциацията на свиневъдите, пред Bloomberg TV Bulgaria. 

Общият брой на животните у нас е около 550-600 000. С окриването на вируса в две ферми в Русенско - в село Николово /17 000 броя/ и в Бръшлен /40 000/, ще бъдат евтаназирани общо 57 000 свине.  В петък стана ясно, че е изгоряла и трета ферма - в с. Голямо Враново с 30 000 животни.

„Унищожаването на животни към този момент в огнищата на зараза е мярка, но ние говорим за планово изколване на животните от личните дворове, което няма да е унищожаване. Собствениците трябва да си заколят животните. По този начин ще се намалят щетите в национален мащаб,“ каза Бъчварова.

Тя е категорична, че най-важното е всички да бъдат убедени, че предписаните мерки трябва да бъдат изпълнявани. Тези мерки включват "изчистване" на 20-километрови зони около големите свинекомплекси от домашни прасета и от диви свине. Правилата важат за всички по веригата - от домашни стопани, собственици на големи ферми, ловци и др. Ако не се вземат тези мерки, цяла България ще стане като област Русе, убедени са от Асоциацията на свиневъдите.

"Унищожаването на свинекомплексите и свиневъдството ще се отрази един път на бюджета и данъкоплатците и втори път на пазара чрез по-високи цени на вносното свинско месо. Възстановяването на едно стопанство отнема поне година и половина до две години“, посочи Галя Бъчварова.

По места кметове и областни управители се разпореждат да бъдат изколени прасетата в личните дворове на стопаните. 

В Русенско още на 10 юли областният управител Галин Григоров издаде заповед всички домашно отглеждани свине на територията на областта да бъдат изклани в 10 дневен срок. 

"Сега е моментът да ви кажа: "Колете!", направете си Коледата по-рано, за да можете да си приберете месото", призова в сряда стопаните в Ловешко директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч д-р Росен Федерчев. Това стана на заседание на Областната епизоотична комисия, на което присъстваха и кметове на населени места. 
"Болестта чука на вратата, област Плевен, където е обявено бедствено положение, е на 35 км", допълни д-р Федерчев. Части от Ловешка област попадат в 40-километровата санитарна зона, тъй като в Плевенско и Врачанско имаше случаи на намерени умрели диви прасета. На тази граница са населени места от общините Луковит, Ловеч и Летница.
Освен в Плевен и Русе, бедствено положение в сряда бе обявено и в Разград.
От Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ са изготвили карта с рисковите зони, в която попада почти цяла Северна България и Бургаско. Там са засечени случаи на АЧС сред диви свине или домашни прасета.  

Бизнесът тръпне заразата да не мине Балкана и да порази Старозагорска област, която е водеща в свиневъдството. Там се отглеждат над 190 000 прасета и болестта може да бъде пагубна за цял един отрасъл. Свиневъдната индустрия струва 5 милиарда лева на страната, каза един от собствениците на водещи свиневъдни ферми у нас Венцислав Славов.
Според шефа на БАБХ д-р Дамян Илиев, основен преносител на чумата са домашните и дивите прасета, а начинът да бъде ограничено нейното разпространение е хората, които отглеждат прасета в тип „заден двор”, да си ги заколят. Друг изход в момента няма и съвсем скоро ще се премине към умъртвяване на нерегистрираните прасета, каза още д-р Илиев.

ЕК ни вкара в най-опасната зона

Европейската комисия вкара няколко области на България в по-опасната трета зона от четири възможни заради разпространението на АЧС. При това беше прескочена една зона - втора, при която степента на риск е по-малка. Това се вижда от решение на ЕК от 19 юли 2019 г., подписано от Витянис Андрюкайтис, еврокомисар за здравеопазването и безопасността на храните.
В зоните (части) I—IV* се изброяват определени области в засегнатите държави членки, разграничени в зависимост от степента на риска въз основа на епидемиологичната обстановка и промените в нея във връзка с АЧС и се определят техните граници.
Всъщност зона трета е с най-високо ниво на "временен" риск. В зона IV е само една област в ЕС - остров Сардиния, Италия, където болестта има "дълготраен ендемичен характер".
Сред по-важните мерки, предвидени с решение на ЕК през 2014 г. за държавите в зона III, са забрана за изпращане на живи свине в останалите области и държави членки на ЕС, както и търговията с прясно свинско месо и продукти. Мерките включат и стриктно спазване на хигиената.  

Искаме помощ от Еврокомисията

България ще поиска официално от Европейската комисия финансова помощ за обезщетение на стопаните на животни. С парите ще бъдат обезщетени стопаните, които ще претърпят големи загуби. На първо време собствениците на свинекомплекси ще бъдат обезщетени от държавния бюджет. 

Чехия се справи със заразата

Чехия е успяла да се справи с Африкансата чума по свинете, съобщиха от БАБХ. Светлана Боянова от Института за агростратегии и иновации коментира пред БНР, че се е запознала с мерките, които са прилагани там за АЧС и е установила, че у нас се прилагат  същите мерки. В Германия пък имало разработено приложение за биосигурност в помощ на стопанина – онлайн управление оценка на биосигурността в стопанството. 
"Ако до няколко месеца ситуацията у нас бъде овладяна, ще бъде истинско чудо", казват хората от хранително-вкусовата индустрия. 

Мнозина обаче се съмняват, че заразата няма да може да бъде спряна. И е възможно до Коледа у нас да не е останало и едно прасе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай