Човек от Световната банка прати България в еврозоната

Фактическото влизане на България в еврозоната не би предизвикало сътресения

Човек от Световната банка прати България в еврозоната | StandartNews.com

Постоянният представител на Световната банка у нас Фабрицио Дзарконе смята, че в България няма почва за образуването на хиперинфлация. По думите му страната ни си е написала добре домашното, подготвяйки се да влезе в еврозоната.

Дзарконе сподели в интервю за БНТ, че фактическото влизане на България в еврозоната не би предизвикало сътресения, защото валутният борд е свършил работата си. Притесненията от инфлацията в еврозоната обаче остават. За момента няма знак за особено тревожни процеси, но трябва да сме подготвени, изтъкна представителят на Световната банка.

Това, което България може да направи в дългосрочен план, за да подобри финансовата си стабилност, е да вземе мерки за превръщането си в енергийно независима държава. Това ще предотврати рязкото поскъпване на газа, допълни Дзарконе.

В рамките на сегашната криза, правителството би могло да насочи допълнителна помощ към най-уязвимите и маргинализирани хора у нас, както и към бизнеса, смята той. Според него в Бюджет 2022 е добре да се заложат устойчиви публични инвестиции, които да създават работни места.

Основният проблем според Дзарконе остава бедността у нас. Брутният вътрешен продукт на България е едва 55% от средния за ЕС, а има и много неравенства в обществото, изтъкна той.

Въпреки всички кризи и инфлацията, икономиката ни ще отбележи ръст от почти 4% тази година, прогнозира Световната банка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай