Чакаме японски производител на коли да дойде у нас

Иска ми се да видим повече японски инвестиции в България, каза външният ни министър

Чакаме японски производител на коли да дойде у нас | StandartNews.com

България се надява японски производител на автомобили да инвестира у нас. Японските инвестиции в България са били във фокуса на разговорите между премиера Бойко Борисов, външния министър Екатерина Захариева и първия дипломат на Япония Таро Коно.

Захариева обсъди с колегата си разширяването на двустранните контакти, увеличаването на японските инвестиции у нас, сътрудничеството между двете страни в рамките на европейската интеграция на Западните Балкани, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Екатерина Захариева отбеляза, че след първото посещение на японски премиер у нас - Шиндзо Абе, миналата година, стокообменът между двете страни се е увеличил с 30% и възлиза на 214,7 млн. долара. Външните министри сега бяха единодушни, че въпреки стабилния растеж, двустранните икономически отношения имат много по-голям потенциал.

„Иска ми се да видим повече японски инвестиции в България. Вече има доста големи японски компании на нашия пазар и много се надяваме да видим в скоро време и производител на автомобили, не само производител на авточасти от Япония в България“, каза Захариева. Тя отбеляза, че 14 хиляди туристи посещават България, но с Таро Коно ще работят за откриване на директна авиолиния София – Токио, която да спомогне за увеличаването на туристическия обмен между страните.

„Има още много място за задълбочаване на икономическите отношения, които се развиха много положително след визитата на премиера Абе“, заяви Таро Коно. Екатерина Захариева подчерта, че България има много добри специалисти в сектора на високите технологии. Тя изрази надежда, че по-големият бизнес потенциал между двете страни ще бъде разкрит и по време на предстоящия през септември съвместен бизнес форум в Токио, организиран от българското посолство, с подкрепата на министерството на икономиката и Японо-българската фондация.

Министър Коно подчерта ролята на България за запазването на стабилността на Балканите. Той заяви, че Япония ще продължи да си сътрудничи с България и за предстоящото ни председателство на Берлинския процес през 2020 г. заедно с Република Северна Македония.

Председателството на Берлинския процес „доказва, че България е ключов фактор за запазването на стабилността в региона на Балканите“, заяви Таро Коно. Европейската интеграция на Западните Балкани е ключът към тази стабилност, добави той.

Таро Коно обяви, че Япония ще продължи да бъде партньор на България и ще работи заедно със страната ни за европейската интеграция на Западните Балкани. Двете страни вече реализираха съвместно проект за превенция на природни бедствия и кризи в Република Северна Македония.

Сега двамата министри се договориха екип от българското външно министерство скоро да бъде изпратен в Япония, за да бъдат  набелязани нови съвместни проекти за подкрепата на европейската интеграция на страните от Западните Балкани. Екипът на МВнР ще посети японското министерство на външните работи, както и ДЖАЙКА – Японската агенция за международно сътрудничество.

Двамата министри обсъдиха и важни въпроси от международния дневен ред – Северна Корея, Иран, реформата в ООН, Брекзит.

В заключение министър Коно заяви, че очаква и българските атлети на Олимпийските игри през 2020 г. в Токио и им пожела успех.

Япония е третата икономика в света, стратегически партньор на ЕС и НАТО. Неоценима е подкрепата, която Япония оказа на България по време на прехода с финансирането на проекти на стойност над 1,4 млрд. лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай