Бюджет 2021: Сега е моментът да се вдигат доходите

Ако се извадят разходите за всичко, свързано с борбата с коронавируса, той ще бъде почти балансиран

Бюджет 2021: Сега е моментът да се вдигат доходите | StandartNews.com

Евгений Иванов изпълнителен директор на КРИБ, пред Нова тв

Първият разговор за пари беше по време на първата вълна на COVID-19. Тогава всички дружно искаха - дайте да харчим, дайте сега кесията да помагаме на всички, да дадем на калпак и за бизнеса, и за домакинствата. Ние тогава бяхме против. Аргументът беше железен и за огромно наше съжаление се оказахме прави, защото тогава казахме - чакаме втора вълна, трябва да имаме запас и възможност да дадем тогава. По тази причина подкрепяме бюджета, защото е единственият възможен в криза като сегашната. Тя не чука на вратата, а вече вилнее в къщите. Ако се извадят разходите за всичко, свързано с борбата с коронавируса, той ще бъде почти балансиран - няма да имаме този дефицит, ще бъдем в рамките на допустимото. Изхождайки от непрекъснатото говорене, че България е най бедната страна с най-ниските пенсии и заплати, отнякъде трябва да се тръгне. Сега е моментът да тръгнем. Хората имат нужда, трябва да мислим за онези в най-тежко положение. Затова ние подкрепяме правителството в желанието му да помогне на всички най-засегнати. Един много добре организиран хор от тези, които преди коментираха - "дайте да даваме", сега казват - "не, не трябва да даваме". Тази позиция ни кара да мислим, че сме прави, защото това са обичайните заподозрени: опозицията, хора, които искат да влязат във властта на всяка цена - те искат криза, да падне правителството и да дойте техният ред, само че без избори, без легитимация кой-кой е и дали има нужната подкрепа. Това е общата оценка за бюджета, но не сме съгласни с части за общественото осигуряване. Например, пак административното повишаване на минималните осигурителни доходи и запазването на този подход. Имаме споразумение с държавата, че това ще изчезне. Тази година можем да преглътнем. За догодина обаче със синдикатите работим много активно по изработване на механизъм за определяне на минималната заплата. Разглеждаме тази година като преходна. Дразни ни много запазването на плащането на трите дни болнични от работодателите. Не по малко ни дразни и преразпределението през държавата, което се запазва, дори се повишава над 40%. Можехме да търсим някакво решение, но пак казвам - гледаме на годината като преходна.
Ако не подкрепим бюджета сега, влизаме в криза - политическа, не само медицинска. Тогава вече става много по-лошо. Няма да има кой да определя какво правим и какво - не. Вижте какво става в болниците, вижте какво става в здравеопазването. Приказките бяха - "много давате за здравеопазване, много давате за хората на първа линия и те изчезват". Не само, че трябва да се дава, а трябва да се предвиждат средства за тяхното опазване, не само за насъщния, не само за това, че той трябва да получи и възнаграждение, за това, че е на първа линия.
Ние бяхме, може би, единствената организация, която подкрепи емитирането на новия дълг. Това са пари без пари, защото условията, по които са договорени, са повече от прекрасни. Второ - инфлацията, която очакваме, на практика ще изяде лихвите, тоест - взимаме две, ще връщаме едно. Нашият управителен съвет изрази желание да се обърне към Министерство на финансите и към премиера, за да поискаме да се емитира още дълг. Защото условията, които получаваме днес, няма да са такива, каквито ще получим утре. Това е резултатът от влизането в ERM II, нещата са свързани. Ние сме убедени, че има откъде да се вземат тези пари.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай