Брюксел отхвърли 2/3 от „Плана Макрон" /ОБЗОР/

Само докладът на германския евродепутат Исмаил Ертуг попари автомобилните ни превозвачи, съобщиха за "Стандарт" от площад "Люксембург"

Брюксел отхвърли 2/3 от „Плана Макрон" /ОБЗОР/ | StandartNews.com

Протестът на българските и румънските превозвачи в Брюксел, подкрепяни от техни колеги от Полша, Латвия и други страни от ЕС, постигна сериозен успех. На редовното си заседание Комисията по транспорт и туризъм на Европейския парламент (ЕП) отхвърли два от трите доклада, на които е разделен т. нар. „Пакет Мобилност 1“, по-известен като „Плана Макрон“. 
Това съобщи специално за „Стандарт“ от пл. „Люксембург“ в Брюксел Димитър Димитров, изпълнителен директор на Камарата на автомобилните превозвачи в България. Заедно с още над 600 представители на българския международен автомобилен транспорт той беше един от протестиращите в столицата на ЕС срещу приемането на тотално лицемерния и крайно дискриминационен за свободния бизнес „Пакет Мобилност 1“. 
Пред нас излязоха трима от нашите евродепутати, които са успели да се освободят след гласуването – Сергей Станишев, Петър Курумбашев и Андрeй Новаков, заедно с министъра на транспорта Росен Желязков – разказа Димитър Димитров. Те обясниха, че само единият от трите доклада, на които е бил разделен целият „Пакет Мобилност 1“, е бил приет, а останалите два са били отхвърлени от Комисията по транспорт и туризъм на ЕП. Приет е единствено докладът на Исмаил Ертуг, германски евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. С него на практика е приета една от клаузите на „Плана Макрон“ - за връщането на камионите на всеки 28 дни в страната, в която е регистриран превозвачът. Прието е било и въвеждането на т.нар. „период за охлаждане“ при извършването на каботажните превози на територията на Общността, текст, който не е бил от първостепенно значение за българските превозвачи. Той означава, че след определен брой вътрешни превози камионът няма право да извършва нови, обясни Димитър Димитров.  
С отхвърлените два доклада отпадат много проблемни текстове за автомобилния бранш. Единият от тях е за изравняването на командировъчните на водачите с тези в страните, на чиито територии извършват превозите. Отпада и забраната водачите да спят в кабините на ксамионите, а за почивката си да наемат стая в хотел или мотел, както и други рестрикции.
И тримата ни евродепутати обаче веднага изразили опасения, че чрез процедурни хватки е възможно да бъде направен опит за внасянето за гласуване в пленарната зала на ЕП не само на одобрения от Комисията по транспорт и туризъм доклад на Исмаил Ертуг, но също и на отхвърлените два доклада. Принципно и двата варианта са недопустими, посочили нашите евродепутати. Първо, одобреният от комисията доклад на Ертуг не би трябвало да бъде обсъждан и гласуван отделно от останалите два, тъй като и трите доклада са взаимносвързани и ако бъде приет единият, то той препраща към другите два доклада. Второ, не приемайки двата доклада, на практическа транспортната комисия на ЕП е отхвърлила 2/3 от текстовете на „Пакета Мобилност 1“, така че би трябвало той да не бъде внасян в зала. Именно поради тази причина както нашите евродепутати, така и българското правителство ще настояват „Пакета Мобилност 1“ изобщо да не бъде внасян в Европарламента, коментира специално за „Статндарт“ от пл. „Люксембург“ в Брюксел Димитър Димитров. 
Затова нека засега не наричаме това Победа, но можем смело да заявим, че идването ни до Брюксел не беше напразно, заключи изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи в България Димитър Димитров от центъра на столицата на ЕС! 
Президентът Румен Радев е изпратил писмо до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни по повод “Пакета Мобилност 1”, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Предвидените законодателни промени са в разрез с устоите на единния европейски пазар и нарушават принципите за свободното движение на стоки, хора, услуги и капитали в рамките на Общността“, заявява в писмото си до Антонио Таяни президент Румен Радев.  
С голяма сигурност вече може да се каже, че спорният „План Макрон“ ще остане за обсъждане от новия Европейски парламент, който ще бъде избран през май тази година.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай