Браншът: Безплатни чадъри ще спасят сезона

Формула за спасяване на летния сезон даде туристическият бранш

Браншът: Безплатни чадъри ще спасят сезона | StandartNews.com

Формула за спасяване на летния сезон даде туристическият бранш. Най-спешната и работеща антикризисна мярка е държавата да направи нужните постъпки като собственик на плажната ивица и да осигури безплатни чадъри за почиващите, заплатили нощувка в място за настаняване и много евтини плажни пособия за останалите туристи. Това е категоричното мнение на  председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев.

Видно е от действията на управляващите, туризмът продължава да не бъде приоритет за държавата, въпреки че е структуроопределящ отрасъл за българската икономика и допринася за близо 13 на сто от БВП на страната. Всички останали европейски страни осигуриха помощи за целия туристически сектор, който е сред най-засегнатите от кризата и целево подпомагане за хотелиерите, които са основните инвеститори в туризма. В ЕС компенсираха собствениците на места за настаняване със 70 на сто от оборотите им за последната година преди корона кризата, държавните им глави, премиери и министри постоянно водеха разговори с потенциалните си пазари, уверяваха бъдещите си гости в безопасност, търсеха начини за промоции, реклама, запазване на традиционните пазари и привличане на нови. У нас във фокуса на Министерство на туризма през последните 6-7 години основно бяха интересите на концесионерите, които всъщност играят ролята на посредници с благословията на държавата, подчерта Щерев, цитиран от moreto.net.

В момента временните стопани на плажовете извиват ръцете на хотелиерите и настояват те още сега, до 25 май да предплатят 50% от чадърите пред хотелите, които предоставят безплатно на своите гости, въпреки че сезонът е несигурен. При това преотдават ивиците, получени срещу такса за държавата, на цени от 5 до 7 пъти по-високи от това, което плащат за стопанисването им. И в същото време цялата грижа по поддържане и почистване на ивиците остава за новите наемателите, а и самите чадъри и шезлонги са собственост на хотелиерите. Концесионерите в най-добрия случай осигуряват спасители и медицинско обслужване и при този наистина сравнително нисък разход да се реализира марж на печалба от 5-7 пъти е необяснимо.

В момента хотелиери от цялото Черноморие масово притеснени звънят в офисите на БХРА, защото няма как да предплатят 50 на сто от сумите за чадърите, при това на тези завишените и напълно непоносими спрямо ситуацията, в която се намира бизнесът, цени до 25 май. Още повече че хотелиерите са най-засегнатите от кризата, единствените в туризма, които бяха оставени без целева помощ от държавата и липса на яснота дали въобще ще има туристи в курортите през това лято. Никой не помогна на бизнеса, нито чрез мораториум върху кредитите, за който БХРА настоява неколкократно, нито чрез осигуряване на евтини заеми за оборотни средства, потребителски кредити за персонала, целево подпомагане по 2000 лева на стая за покриване на текущи оперативни и постоянни разходи, за да се подготвят хотелите са сезона и да наемат персонал или чрез изкупуване на дялове в компаниите от страна на държавата с опция за обратно изкупуване. Всички тези идеи и възможности удобно се пропускат от управляващите, а хотелиерите са единственият сектор в туризма останал без държавна подкрепа. Което може да се окаже фатално за целия сектор, защото няма как да има туризъм, ако няма отворени качествени места за настаняване, в които гостите да отседнат. Още повече, че това е втора нулева година за някои от колегите, след фалита на Томас Кук, който завлече хотелиери с огромни средства, които и до ден днешен не са възстановени, подчерта Щерев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай