Борисов: С Гърция ставаме основен енергиен хъб

Заедно с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис ще участва във финализирането на процеса

Борисов: С Гърция ставаме основен енергиен хъб | StandartNews.com

Едва ли някой си е представял, че един ден проектът, в който "Булгаргаз" става акционер в терминала за втечнен газ край Александруполис, ще бъде реализиран. Това заяви премиерът Борисов, който с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис дадоха изявления минути преди подписване на договара. България и Гъйрция стават основен енергиен хъб, радвам се, че може да стартираме заедно това, което беше мечта на много поколения преди нас", коментира още българският министър-председател.

Малко след това под документите сложи подписи - изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов и Асимина-Елени Копелузу - основен акционер в "Газтрейд" С.А. - проектното дружество, което ще реализира терминала за втечнен природен газ до Александруполис.

Пемиерът Бойко Борисов пристигна в Атина заедно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, за да участват във финализирането на процеса, при който "Булгартрансгаз" става равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис.

Българският министър-председател ще обсъди с премиера на Гърция и развитието на кризата с коронавируса, както и актуални въпроси от европейския дневен ред

Терминалът край Александруполис ще бъде второто съоръжение за втечнен природен газ в региона, след този в Ревитуса, Гърция, до което България има достъп. Ще бъде изграден високотехнологичен плаващ терминал за приемане, съхранение и регазификация на втечнен природен газ.

Очаква се търговската експлоатация на съоръжението да стартира до края на 2022 г.

Проектът допринася за реализиране на цялостната концепция за Газов хъб "Балкан", която предвижда чрез изграждане на необходимата газопреносна инфраструктура да се свържат пазарите на природен газ на страните в Централна и Източна Европа.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай