Болест убива индустрия за 25 милиарда долара

Застрашени са банановите плантации

Болест убива индустрия за 25 милиарда долара | StandartNews.com

 

В банановите плантации в тропическите местности на Еквадор работниците получават защитно облекло и им се осигурява дезинфектант. Но тези предпазните мерки, прилагани във фермите, които се простират между Андите и Тихоокеанския бряг, не са просто за предпазване от коронавируса, а за предпазване на ценната реколта от друга болест. Тя представлява екзистенциална заплаха за индустрия от 25 милиарда долара, пише Bloomberg.

Бананите са първият глобализиран продукт в съвременния свят и все още са най-изнасяният плод на планетата. И все пак търговията, започнала преди около 130 години, сега е символ на основната нестабилност на глобализацията, пише Bloomberg, цитирана от мъни.бг.

Точно както коронавирусът опустошава света при липса на ваксина, така и фузарийното увяхване на бананите е болест и се разнася неумолимо по цялото земно кълбо, оставяйки следа от обгорели насаждения. Щам, известен като Tropical Race 4 (TR4), първоначално идентифициран в Тайван преди около две десетилетия, се е разпространил в Азия до Близкия изток и Африка преди да засегне и "банановите сърца" на Латинска Америка в края на миналата година, когато бе открит в Колумбия.

Препоръчват се мерки за биологична сигурност, включително карантина в стопанството, за да се смекчи разпространението му. Засега обаче няма лечение. След като почвата е замърсена, единственият вариант е да се оставят плантациите и отглеждането да се премести на друго място.

В действителност търговията с банани беше на кръстопът, преди TR4 да пристигне в Латинска Америка, което заедно с Карибите представлява повече от три четвърти от световния износ на банани. "Добавете и Covid-19 и "индустрията наистина е на повратна си точка", казва Паскал Лиу, висш икономист от ФАО в Рим.

С климатичните промени, влошаването на околната среда, силата на супермаркетите да диктуват цените и нарастващия натиск за увеличаване на броя на работниците, индустрията за банани е обсадена на няколко фронта.

Износът от Еквадор представлява около една трета от 20 милиона тона банани, доставени в световен мащаб миналата година. Плодът е по-ценен за страната от петролната промишленост след срива на цените на суровината - около 3,2 милиарда долара миналата година, което е еквивалент на 3% от икономиката.

Епидемията причини логистични затруднения с недостиг на персонал и липса на контролирани с температура контейнери, водещи до временни прекъсвания в превозите.

Всъщност бананът изглеждаше като един от победителите в кризата, като репутацията му на здравословна храна помага за засилване на глобалното търсене по време на изолацията. Продажбите се увеличават в Европейския съюз, най-големият вносител в света. Но това не се е превърнало в благодат за производителите или вносителите на банани, чиито разходи са нараснали поради прекъсванията в логистиката и прилагането на мерки за безопасност.

"Определено има натиск върху може би 30% от производителите, които продават много евтино, защото трябва да продават", казва Клебер Сигюенца, президент на производителя на банани Orodelti, който има близо 3000 работници в две еквадорски плантации.

"Индустрията е сериозно притеснена за собствената си устойчивост във всяко отношение: икономическо, екологично или социално", каза Алистър Смит, международен координатор на Banana Link, група от компании, защитаваща по-малки производители и работниците в сектора. "Трябва да гледаме на банановия свят по различен начин от начина, по който сме го гледали досега, за да задоволим северните пазари и да го запазим евтин и да поддържаме изобилието."

Има и обнадеждаващи знаци. Основните играчи вече започват да обединяват своите ресурси за научни изследвания и разработки, за да развият устойчиво на болести биоразнообразие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай