"Боинг" полетя в нова криза

"Боинг" не успя да остави несгодите си в 2019 година.

"Боинг" полетя в нова криза | StandartNews.com
  • Авиогигантът влезе в 2020 със заземени машини, сменен шеф и катастрофа заради ракета
  • Поуката от проблемните 737 МАХ 8 е, че невинаги който е първи, той печели

"Боинг" не успя да остави несгодите си в 2019 година. Американската компания започна повече от зло-щастно новото десетилетие - с временно спряно производството на модела "737 MAX", което изхвърли от компанията най-успешния им мениджър, и с поредна авиокатастрофа на техен самолет, летящ под флага на Украйна, свален от иранска ракета заради конфликта със САЩ.

В авиационния бизнес главното събитие за 2019 година си остава едно - кризата, обхванала Boeing 737 Max 8, която беше предшествана от смъртта на 346 човека в две катастрофи и която заплашва да промени целия авиационен отрасъл.

На 28 октомври 2018-а в Индонезия се разби самолет на авиокомпания Lion Air. На борда имаше 181 път-ници. Няколко месеца по-късно, на 10 март 2019-а, до столицата на Етиопия падна машина на Ethiopian Airlines, в която летяха 149 човека.

Двете катастрофи ги свързва един очевиден факт:

гордостта на Boeing - модел 737 MАХ 8

След разследванията бързо стана ясно, че причината е техническа неизправност на машините.

Ако се върнем само в края на 2018 година, нищо не предвещаваше тази авиационна буря. Даже напротив. Boeing се чувстваше повече от уверен на пазара с новия си продукт - 737 MAX, който по продажби задмина главния си конкурент А320 NEO и дори отчете рекордни продажби. Година по-късно обаче ситуацията е коренно променена - на Boeing 737 MAX е забранено да лети почти в целия свят, а загубите в корпорацията оценяват на милиарди.

На земята стоят заземени над 400 нови самолети, които никой не знае кога и дали ще се издигнат във въз-духа.

Проблемите на "Боинг" застигнаха целия бизнес, тъй като подобна криза никога до момента не е имало. И затова е трудно да се прогнозира как тя ще свърши.

За компанията неудачите донесоха кадрови промени. В края на декември корпорацията прати в оставка изпълнителния директор през последните 34 години - Денис Мюленбург. А неговото място зае от 13 януари досегашният шеф на съвета на директорите Дейвид Калхун.

В прессъобщението се посочи, че "смяната е необходима за възстановяване на увереността в това, че компанията ще се придвижва напред, като ще се стреми да подобри работата си както с регулиращи органи, така и с клиентите си".

Основният въпрос за 2020 година пред Калхун и компанията е

ще полетят ли новите машини

Boeing 737 MAX на пътническите линии и кога това ще се случи. Отговорът е неясен, особено ако се прос-леди историята им.

През 2010 година авиационният гигант и главен конкурент на Boeing - Airbus, обяви началото на разработ-ване на ново поколение машини - A320 с нови двигатели, които нарече NEO (New Engine Option).

За да не изостава от конкурента, на Boeing му се наложи да осъвремени стария лайнер в този сегмент - 737.

Но това се оказа не така просто заради показал се

дефект с прекалено вдигнатия нос на самолета

Компанията сега обяснява, че го е премахнала с помощта на специална програма с датчици. А не го е ог-ласила публично главно заради войната с Airbus.

За съжаление, премълчаният дефект, а именно системата MCAS, се оказва в дъното на проблемите, стана-ли причина за двете авиокатастрофи. А скритото излезе наяве при инцидента в Индонезия. За съжаление, стана ясно и че дори след падналия там самолет мерките за неутрализиране на програмата са били непознати и за пилотите, и за авиокомпаниите. То доведе до катастрофата на Ethiopian Airlines, а след нея и до временната забраната за летене на тези машини.

Възраженията от света заваляха обаче не само към компанията производител, но и към Федералното уп-равление за авиация на САЩ. Международната комисия, която разследва ситуацията и Боингите, стигна до извода, че регулаторът твърде много се е доверявал на работата на компанията, а в случая със системата MCAS се оказва, че фактически

Boeing сама е проверяла собствената си работа

а като резултат от тази проверка е получила и сертификат. Грешка, която през декември бе призната и от новата шефка на регулатора.

Оказа се, че експертите й са открили и нов дефект по време на одита - два прекалено близки един до друг снопа кабели, които могат да предизвикат катастрофа. Ако рискът от новооткрития дефект бъде потвърден, конструкторът ще трябва да раздели кабелите в общо 800 произведени самолета 737 МАКС. А "Боинг" ще трябва да провери дали същият проблем не съществува и при предшествениците на МАХ - общо 6800 само-лета от серията 737 NG. Това, разбира се, усилва неизвестността кога сертификати ще има. И увеличава загубите, които вече надх-върлят 5 милиарда.

За 9 месеца, според финансовия отчет на "Боинг", продажбите са паднали с 39%, а чистата печалба - с 95%. Заради финансовите трудности на компанията може да се наложи тя

да вземе нов кредит до 5 млрд. долара

за да помогне за покриване на разходите, свързани със 737 MАХ. Така дълговете на компанията могат да достигнат 15 млрд. долара през първата половина на тази година, твърди "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на източници, запознати с казуса. Разходите около принудителното заземяване на самолетите 737 MAX са толкова високи, че ще са необхо-дими повече средства, тъй като остава неизвестно кога този модел на "Боинг" ще може отново да полети, посочва изданието.

През последните 15 месеца "Боинг" е изправен и пред редица искания за обезщетение от страна на авио-компании и от семействата на загиналите при двете катастрофи. С оглед на търсенето на компенсации се очаква разходите на компанията да нараснат драстично в началото на 2020 година, което пък допълнително

ще свали акциите на Boeing на "Уолстрийт"

Авиокризата обаче може да даде отражение в цялата американска икономика, смятат анализаторите, ци-тирани от Би Би Си.

Главният икономист на RSM US Джоузеф Брусуелас твърди, че проблемите на Вoeing в първите 3 месеца на годината може да понижат макроикономическия ръст с 1%, като загуби ще има по цялата верига. В същото време печеливш от ситуацията продължава да е Airbus, който отчете двойно по-големи печалби за годината. И се поздрави с успешното навлизане на австралийския пазар, след като компанията Qantas из-бра самолетите Airbus А350 вместо Boeing 777X за полетите между Лондон и Сидни.

Една от най-негативните последици от кризата с "Боинг" бе загубеното доверие, което ескалира по време на разпитите в Американския сенат в коментар на един от сенаторите, който нарече самолетите "летящи гробници".

Доверието

изпари еуфорията от пускането на новия самолет

на Boeing 737 МАХ 10, който е най-големият в авиационните семейства. Очаква се компанията да извади и други модификации, но никой не знае дали ще има интерес и дали не е изчерпан ресурсът за модифика-ция на този модел машини. Затова и плановете на компанията засега са обвити в мъгла, като се твърди, че при пълна секретност ком-панията разработва нова машина, която изцяло ще замени модела 737. Сигурно е обаче, че предстои преход на ново технологично ниво, върху което и двамата авиогиганта в света усилено работят. Но поуката от кризата с "Боинг" е, че невинаги този, който предвари, печели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай