България готова да блокира пакета "Макрон" за превозвачите

Министър Росен Желязков на среща с транспортния бранш

България готова да блокира пакета "Макрон" за превозвачите | StandartNews.com

България е готова да блокира законодателните предложения на пакета "Макрон" за превозвачите. "Ако не постигнем това, което искат транспортните ни фирми, ще блокираме законодателните предложения", заяви транспортният министър Росен Желязков след среща на браншовите сдружения в сектор "Автомобилен транспорт". Превозвачите се готвят за провеждането на международен протест на 10 януари на площад "Люксембург" в Брюксел. 

Министър Желязков подчерта, че трябва да бъдат изполдвани всички средства на европейската бюрокрация, за да бъдат защитени българските интереси. 

От думите му стана ясно, че няма различия във вижданията с представителите на Европейска парламент.  Но има неясно  мнозинство в рамките на ЕП, което трябва "да бъде моделирано и добре информирано за последиците, които могат да настъпят за икономиката не само за България, но и от периферията на Европейския съюз".

"Приемането на законодателните предложения в пакета "Макрон" ще разделят Европа", категоричен е Росен Желязков. Според него  сегашните текстове въвеждат дискриминационни, непропорционални и протекционистки правила, които са опасен прецендент за европейското законодателство.

Транспортният министър е на мнение, че всички народни представили ще положат необходимите усилия, за да могат,  да блокират законодателните решения, ако не са благоприятни за бизнеса ни. 

"Нашата цел е - или постигаме това, което удовлетворява бранша на превозвачите, или правим всичко възможно да блокираме законодателните предложения на пакета "Макрон", категоричен е  Желязков.

Трябва да направим всичко възможно протекционистките и лобистки текстове в пакета "Макрон" да не бъдат приети. Следващите дни и седмици ще бъдат ключови за българския бизнес, заяви Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.   

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай