България да се рекламира като безопасна дестинация

Няма ясни правила за влизане на немски туристи у нас, казва Марин Василев е директор на Фламинго турс GMBH

България да се рекламира като безопасна дестинация | StandartNews.com
  • Няма ясни правила за влизане на немски туристи у нас, казва Марин Василев е директор на Фламинго турс GMBH
  • Необходима е целенасочена реклама на държавата, като дестинация с невероятно културно и историческо наследствоПриоритетна ваксинация за работещите в туристическия бранш

Марин Василев е директор на Фламинго турс GMBH - немски туроператор със седалище в Дюселдорф, но специализиран в продажбата на почивка в България. Това е единственият немски туроператор, който финансово е собственост на българска акционерна компания, в случая Албена АД и, който защитава изцяло интересите на българския туристически продукт.

- Г-н Василев, като директор на такъв тип компания какви са трудностите пред, които са изправени немските туристи, за да пристигнат и почиват в България?

- Тази година е изключително трудна заради пандемичната обстановка, но трудностите пред немския турист, ако се абстрахираме от обстановката, винаги са били едни и същи - относително високата цена на самолетните полети от Германия към България, сравнена с цената на полетите за други дестинации и недостатъчната реклама на България. Всяка друга туристическа държава като Гърция, Турция, напоследък дори Албания, Черна гора и Грузия влагат много средства в рекламиране не на отделни резорти или хотели, а на дестинацията като такава. Това винаги е липсвало на България – целенасочена реклама, а не само и единствено участия в туристически изложения. България трябва да бъде рекламирана като дестинация за културен туризъм, за туризъм различен от плажове и почивка на морския бряг. Рекламата трябва да бъде активна и да насочва вниманието към нашите планини и зимни курорти, черноморски курорти, на кулинарията, на винения и културния туризъм, на манастирите в България, прекрасните църкви и храмове, които също могат да бъдат изключително интересни за туриста.

- А какви са проблемите, които можем да кажем, че са в следствие на пандемията от COVID-19?

- Все още не е ясно какво България ще изисква от туристите, когато влизат в страната. Дали това ще бъде задължително само PCR тест, дали ще бъде имунизационен паспорт плюс PCR тест, дали ще бъдат доказателства за прекаран COVID, или пък комбинация от всички тези факти, важно е да бъде решено какво точно ще се изисква и това да бъде изкомуникирано правилно с потребителите.Трябва да има ясно представена картина на епидемиологичната обстановка в България, насочена към западните клиенти, т.е. в момента, когато един немски турист избира къде да отиде на почивка, заболяванията са част от критериите, с които той ще вземе решение. Ако нашата държава проактивно и позитивно комуникира намаляващия брой на заразените, нарастващия процент на ваксинирани в страната, всичко това трябва да се показва, за да могат хората да се убедят, че България е безопасно място за почивка.Гърция в маркетингово отношение подхожда доста по-агресивно, Турция поема PCR тестовете на влизащите в курортите, в същото време държавата спонсорира и много сериозно полетите на влизащите в Турция.

- Нали и ние имаме подобна мярка за 35 евро на седалка?

- Това е една хубава мярка, която беше приета миналата година от българското правителство. Идеята е всеки един туроператор, който доведе туристи в България да получи една субсидия в размер от 35 евро на седалка на полет от западна държава към България. За нещастие, обаче тази процедура се оказа изключително тежка в бюрократично отношение. Нашата компания нае голяма адвокатска кантора в Германия, която да подготвя от нашата страна документите за кандидатстване в тази процедура. Дори и тази голяма адвокатска кантора бе изключително затруднена от комплексния характер на набора от документи и се стигна до абсурда, два пъти да ги подаваме като бяха връщани за някакви лишени от логика и смисъл бюрократични процедурни спънки. Минаха повече от пет седмици и още нямаме отговор.

- Смятате ли, че трябва да бъдат предприети стъпки в посока на приоритетна ваксинация в туристическия бранш?

- Това е задължително! Това се прави от всяка държава. Дори и тук в Германия, служителите в хотели, които все още са затворени, имат приоритет при получаването на ваксина, защото това са хора които работят с огромен клиентопоток и за тях е задължително да бъдат ваксинирани. Аз мисля че в България приоритетно трябва да бъдат ваксинирани всички служители в туристически компании като се започне от пиколота, администратори и се стигне до камериерки, работещи в ресторантите търговци и т.н. също така трябва според мен да се вземат много ясни мерки.

-  Какво се случва с хората които въпреки всички взети мерки се разболеят корона?

- На прословутата Палма Де Майорка бе отделен един специален хотел, в който да бъдат карантинирани хората, които имат положителен резултат на корона тестовете си при тръгване обратно от Майорка към Германия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай