Българи щурмуват Одрин за евтини лекарства

Социалните мрежи са пълни с обяви на пътуващи до Одрин, които приемат поръчки за хапове

Българи щурмуват Одрин за евтини лекарства | StandartNews.com

Българи  щурмуват Одрин за лекарства на смешно ниски цени.

Разликата в цените на лекарствата в България и Турция е толкава фрапираща, че социалните мрежи са пълни с обяви на пътуващи до Одрин, които приемат поръчки за хапове.

Турските заместители на синьото хапче за полова мощ, което в България е около 40 лева за две таблетки от по 100 милиграма, се продават на черно по 10 лева. Пренасят се контрабандно и това е най-често хващаният незаконно пренасян медикамент от митничарите на ГКПП Капитан Андреево, показа проверка на Монитор.

Турската телевизия NTV показва репортажи как българските купувачи пристигат в Одрин, за да си набавят лекарства.

Аптекари обясняват, че българите търсят най-вече аспирин, противогрипни медикаменти и обезболяващи.

Много аптеки в пограничните райони са поставили на витрините си надписи на български език.

„Пия лекарство за кръвно, предписано от кардиолог. В България цената му е 17 лева.

Ако го взема по здравна каса, разликата е само 1 лев и не си струва бюрокрацията и чакането. Затова го поръчвам от Турция. Там излиза 5 лева. Давам 2 лева на доставчика отгоре. И пак ми излиза 10 лева по-евтино“, разказа мъж от Хасково на около 45 години. И уточнява, че в България опаковката е от 28 таблетки, а на турското лекарство е 30 таблетки.

До 4-5 пъти по-изгодно е в момента да се купуват някои лекарства от Турция. Например лекарство с езомепразол за стомашни киселини е на цена 16-17 лева в Хасково, а в Одрин излиза между 3,50 и 5 лева.

Лекарство с фебуксостат за подагра от 80 мг е 40 лева в България, а там е 8-9 лева.

Например единият от препаратите за лечение на хипертония е 14-15 лева у нас, а в Турция е 3,50 - 4 лева.

Много популярно лекарство против грип и настинка от 12 прахчета в България струват 11,50, а в Турция същото лекарство излиза 3,50 лева

Истинска спекула се вихри с лекарства, които ги няма в България. Например лекарството за епилепсия и против паник атаки на френската фирма „Рош“ е със спрян внос от години в България. Преди да изчезне от пазара, лекарството струваше 2-3 лева, но беше със зелена рецептa.В Турция също се продава с зелена рецепта и излиза около 3 лева. В България го продават за 15 лева опаковката с 60 таблетки по 0,5 милиграма и 20-22 лева, ако таблетката е от 2 милиграма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай