Бизнесът в ужас! Токът може да стане 700 лева, а компенсациите?

Много вероятно е цените за първото тримесечие да бъдат далеч по-високи от предвиденото

Бизнесът в ужас! Токът може да стане 700 лева, а компенсациите? | StandartNews.com

Българският бизнес се опасява от ново много сериозно поскъпване на тока, което ще покаже, че основният проблем у нас са компенсациите, които правителството предлага на предприемачите и които се оказват твърди ниски.

Основният проблем е в тавана на компенсациите, обяви пред Нова телевизия председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

По думите му, според заявените от правителството компенсации, ще бъдат покрити разходи с по 129 лв. на мегаватчас, при очаквани цени от бизнеса от 184 лева.

„От предвидените 1,5 млрд. лева 350 милиона ще отидат за разпределителните мрежи, около 200 млн. за топлофикациите. Остават 950 млн., като 670 млн. от тях ще са за първото тримесечие. Проблемът е в тавана на компенсациите, който е определен на 30% от крайната цена. Това прави тази формулировка за компенсиране неработеща за цени над 310 лева”, обясни той.

Велев допълни, че е много вероятно цените за първото тримесечие за годината да бъдат далеч по-високи от предвиденото.

„Може да се стигне до цени от 500 или над 700 лева. Такива сценарии са възможни. Нужна е пълна компенсация за потребителите. Мораторната цена за бита е 119 лева, за свободния пазар, не само за бизнеса, е 185 лева, като над нея се компенсират три четвърти. Така при една крайна цена от 800 лева, каквато имахме през декември, този таван би ограничил компенсацията до 240 лева”, коментира още шефът на АИКБ.

Васил Велев допълни, че бизнесът очаква среща с премира да се проведе в понеделник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай