Бизнесът у нас и в ОАЕ обединен срещу вируса /ОБНОВЕНА/

Две големи български фирми „Градус” и „Интръст” организираха вчера размяна с Обединените арабски емирства на храна срещу медицински консумативи

Бизнесът у нас и в ОАЕ обединен срещу вируса /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Две големи български фирми  „Градус” и „Интръст” организираха вчера размяна с Обединените арабски емирства на храна срещу медицински консумативи. Благородната акция съобщи днес ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

ВИЖ ОЩЕ:Емирът на Дубай с мощно послание към света

 „Градус” и „Интръст” изнесоха 32 тона храни за Обединените арабски емирства. Срещу това България получи 15 тона медицински консумативи. Българската държава не е заплатила нито лев за това. И транспортът е поет от фирмите, каза ген. Мутафчийски. Той съобщи, че количеството консумативи за лекарите е много сериозно. Става въпрос за предпазни средства – маски, ръкавици и костюми.

ВИЖ ОЩЕ: Размяна с ОАЕ:Храна срещу защитни средства за медици

Българският бизнес и бизнесът на ОАЕ се обединяват в борбата срещу COVID-19, съобщи по-късно и правителствената информационна служба. В знак на доброто сътрудничество от България за ОАЕ заминаха два самолета с 32 тона храни – зеленчуци, месо и млечни продукти, които бяха доставени вчера вечерта на международното летище в Абу Даби. Доставката се организира от българското министерство на земеделието, храните и горите и се осигурява от български фирми. В замяна ОАЕ осигуряват за България 15 тона медицински консумативи – маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла, както и храна, уточниха от “Дондуков” 1. Единият от самолетите включва различни продукти от пилешко месо, които фирма „Градус” изпраща в знак на приятелство и благодарност за помощта в борбата с  COVID-19. Пратката включва разфасовки и продукти от пилешко месо с марка Градус, така и с марката Le Poulet - френска порода бавнорастящо пиле, хранено с 70% царевица.

 

Този жест на солидарност и подкрепа е в резултат на добрите бизнес контакти, които бяха създадени между България и ОАЕ в сферата на храните през последните две години, в съответствие със задълбочаването на стратегическото сътрудничество между двете страни и диалога на високо ниво между премиера Бойко Борисов и престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед. 

За да се затвърди значението на този жест на приятелство между България и ОАЕ, на международното летище в Абу Даби беше министърът на икономиката Емил Караниколов. Министър Караниколов проведе среща с държавния министър в правителството на ОАЕ Ахмед Али Ал Сайег, който е специален пратеник на престолонаследника и отговаря за координацията на отношенията с нашата страна. Двамата обсъдиха двустранното сътрудничество между ОАЕ и България в контекста на предизвикателствата в следствие на пандемията COVID-19.

Министър Караниколов поздрави ръководството и гражданите на ОАЕ от името на българския премиер Бойко Борисов и подчерта подкрепата на българската държава по време на тази глобална криза. Караниколов напомни, че двете визити на министър-председателя Борисов в ОАЕ през 2018 и 2019 година са били насочени към насърчаването на стокообмена и развитието на търговията. По думите му двамата лидери Борисов и Мохамед бин Зайед са показали пътя и сега бизнесът показва, че е разбрал мотивите им и правят най-важното – помагат на гражданите на България и на ОАЕ.

По време на срещата между Караниколов и Ахмед Али Ал Сайег бяха обсъдени начините за засилване на международния отговор на COVID-19. Двамата потвърдиха важността на съвместните действия за ограничаване на разпространението на вируса. България се ангажира да укрепва двустранните отношения и да координира усилията за контрол на COVID-19 с ОАЕ.

„ОАЕ сме благодарни на България за приятелството, за съвместната работа, за да смекчим икономическото и социалното въздействие на пандемията по света. Такива партньорства са от съществено значение за повишаване на ефективността на координиран отговор, който ще удържи и евентуално ще попречи на разпространението на COVID-19“, заяви Ахмед Али Ал Сайег. По думите му днешният жест е послание към света -  „че заедно можем да отговорим на нуждите на нашите народи и заедно можем да направим нашите нации силни сега и след края на този проблем“.

Премиерът Бойко Борисов посети ОАЕ през 2018 и 2019 г. Това бяха първите подобни посещения на високо ниво в историята на отношенията на двете страни. По време на срещите му с Мохамед Бин Зайед той подчерта сериозния неизползван потенциал за развитие на търговските и икономическите връзки, особено по отношение на продоволствената сигурност, между България и ОАЕ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай