Бизнесът със стряскаща прогноза за цените

Всяка трета фирма ще съкращава служители

Бизнесът със стряскаща прогноза за цените | StandartNews.com

Повишение на цените и съкращаване на персонал догодина планират много фирми у нас.

Бизнесът е притиснат от несигурност, непредсказуемост, липса на компенсации, съобщи Нова телевизия. Според годишната анкета на Българската стопанска камара основните предизвикателства са липсата на оборотен капитал. За това се притесняват 79% от тях. 73 на сто посочват бюрокрацията и липсата на електронно правителство. А честите промени в нормативната уредба са пречка за 57% от бизнеса.

Ограниченията и мерките заради COVID-19 както и повишаването на минималната работна заплата от следващата година са фактори, които ще принудят някои работодатели да освободят персонал и да увеличат цените на стоките и услугите. 33% биха съкратили персонала си заради коронавируса. 46%  предвиждат пък увеличение на цените.

Инфлацията е един от основните показатели, които ще притиснат работодателите да вземат непопулярни мерки, за да оцелеят.  За следващата година 92% от бизнеса очаква ръст на инфлацията срещу 1%, който допуска, че промяна в инфлацията през 2022 г. няма да има.

И финансисти, и анализатори са категорични, че процентът на инфлацията ще расте още в началото на следващата година.

„Със сигурност очакваме поне още няколко месеца, в които годишната инфлация ще бъде на високи нива. Към момента е близо 7%. Няма основание да мислим, че ще бъде по-малка. Вероятно дори ще нарасне с още няколко процентни пункта”, каза икономистът Лъчезар Богданов.

Темповете на инфлацията в комбинация с високите цени на тока въпреки мораториума и въпреки компенсациите, които бизнесът ще получи от държавата, поставят пред риск работодателите, категоричен е председателят на БСК Добри Митрев.

„Ако няма адекватна компенсация, много български компании ще фалират. Много хора, които в момента са в работен процес, ще трябва да бъдат освободени. Ще се създаде едно голямо социално напрежение”, заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай