Бизнесът иска по 217 лева компенсация за декемврийския ток

Предложението е адресирано в писмо до премиера и министрите на финансите, икономиката и енергетиката с копие до КЕВР и е подкрепено от над 140 браншови организации

Бизнесът иска по 217 лева компенсация за декемврийския ток | StandartNews.com

217 лева да е компенсацията за мегаватчас за небитовите потребители за месец декември предлагат работодателите. Това съобщи пред БНР Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ).

Предложението е адресирано в писмо до премиера и министрите на финансите, икономиката и енергетиката с копие до КЕВР и е подкрепено от над 140 браншови организации. Според него подобна компенсаторна мярка трябва да продължи "докато има такъв пазар, който е счупен, който не работи, такива свръхекстремно високи цени".

Велев определи овладяването на енергийната криза като най-неотложната и най-спешната задача пред новия кабинет.

"408 лева за мегаватчас е средната цена за ноември. Декември прогнозираме да стигне до 450", изтъкна Васил Велев. В съседна Сърбия цената за небитовите потребители е 130 лева, а в Румъния цената е от порядъка на 180 лева, а в Турция - по-ниска, уверява Велев.

Това е голям риск за икономиката и за обществения сектор, категоричен е Велев.

"Борсовите цени са приблизително еднакви, но в във всички страни има индивидуални решения, които да компенсират тези свръхцени за съответните потребители", увери той.

По думите му цените за бита и сега са субсидирани. Ако продължат да бъдат потискани и субсидирани, това ще доведе или до фалити на дружествата, които снабдяват с електроенергия, топлоенергия и вода, или до кръстосано субсидиране и фалити в индустрията.

Той уточни, че субсидиите някой ги плаща. И става така, че който потребява повече, той получава по-голяма субсидия. По-заможните граждани, които потребяват повече, получават по-голяма субсидия, която я плащат всъщност по-бедните.

Според Велев задържането на цените не е социална политика. Социалната политика е компенсиране на най-нискодоходните с енергийни помощи, с други средства, а не субсидиране за всички, включително и за тези, които могат да си плащат реалните сметки и тези, които не могат, каза Велев.

Растящите цени на тока ще подклаждат инфлацията, но този процес може да се овладее чрез несимволично и своевременно компенсиране на тези високи цени, каза още Васил Велев.

"Парите са тук, в България. Ние имаме само 7% електропроизводство на основата на поскъпналия природен газ. Другите 93%, суровините, не са поскъпнали - въглищата са на същите цени, вода, вятър, атом - всичко това със същата себестойност", обясни председателят на АИКБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай